Снимка: Dnes.bg

Бърза процедура, при която закононарушителите ще признават вина и ще сключват споразумение с наказващия държавен орган, се въвежда с предложени от правителството промени в Закона за административните наказания.

При споразумение ще има отстъпка от глобата и ще се плащат само 80% от минималния размер, който е предвиден за нарушението. За да има договор обаче, не трябва на нарушителя да е издаван акт за същото в предходната една година и закононарушението да не е престъпление.

Намаление има и за бързо издължаване на нарушителите. 80%, вече от реално наложената глоба, ще се плащат при превеждане на парите на държавата в 14-дневен срок от издаване на акта, пише "24 часа".

На бизнеса пък вместо актове вече ще се правят предупреждения. Новата мярка е предвидена при маловажни нарушения. Според промените в закона като такива могат да бъдат определени нарушения на закон, които не водят до вредни последици.

Временното отнемане на шофьорска книжка след катастрофа вече ще се приспада при окончателното наказание, ако то включва отнемане на правото за управление на автомобил, предвижда още законопроектът на правителството. Досега двете наказания бяха отделни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase