Снимка: Булфото, архив

Международните паспорти да бъдат с валидност 10 години, а не 5 години, както е досега. Това реши парламентът на първо четене с промени в Закона за българските лични документи.

Още по темата
С поправките се облекчава и процедурата по преиздаването на български лични документи на сънародниците ни, които живеят в чужбина.

Предложението за увеличаването на давността на задграничните паспорти идва от "Воля". Те се мотивират с това, че повечето визи за държави извън Европейския съюз са за срок от десет години, а те се поставят именно на страница в задграничния паспорт.

Предвижда се МВР да осигури техническите и организационни условия за издаването на паспорти със срок на валидност 10 години не по-късно от 1 януари 2021 г.

С друг законопроект, внесен от Министерския съвет, пък се предвижда нова процедура за подаване на заявления за подмяна на български лични документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВнР.

Документите ще могат да се получават извън страната лично чрез използване на лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга. Това облекчение ще се почувства осезаемо от гражданите, които живеят далеч от консулските и дипоматическите представителства, пише в мотивите.

Намаляват се и сроковете за издаване на български лични документи при подадено в чужбина заявление. От 90 дни за обикновена услуга е предвидено срокът да е 45 дни, а при 60 дни за бърза услуга срокът се предвижда да е 30 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase