Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предложението да се намали партийната субсидия на 1 лев, което бе обявено тази сутрин от премиера Бойко Борисов, предизвика коментари в кулоарите на парламента и постави въпроса как ще се финансират партиите.

Коалиционните партньори на правителството се съгласиха, че субсидията трябва да бъде намалена, но искат да бъдат посочени допустимите източници на финансиране.

От "Воля" категорично застанаха зад предложение субсидията да се намали, а БСП определи предложението като "кризисен PR".

"Най-голямата опасност е, че тогава партиите ще паднат в ръцете на големи, скрити и задкулисни икономически играчи. Т. е. както се казва – олигархията. Предложението за намаляването на субсидията ще го подкрепим – това е естествено. Но трябва да има и текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите", посочи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Още по темата

Той не пропусна да отбележи и че премиерът е от изпълнителната власт и не му е работа да казва какво да прави парламентът.

Искрен Веселинов от ВМРО също подкрепи намаляването на субсидията, но предложи по-скоро да бъде определен таван, а не да се получава на базата на действително получени гласове.

"Дебатът трябва да е малко по-сериозен и задълбочен, а не да се хвърля нещо, което е популярно, защото за популизма няма почивен ден и никой не е ваксиниран от него. Важното е да има нещо, което е работещо - партиите да са независими от икономически субекти и да не получават прекомерно много", коментира Веселинов.

Според БСП пък намаляването на субсидията е кризисен пиар на гърба на народа, парламента и държавния бюджет.

"След като бяха хванати в грешка от прокуратурата за изчисляване на субсидиите, след унищожителния доклад на Еврокомисията, днес се прави ход, с който се цели да се отклони общественото внимание", отсече Крум Зарков.

Той добави и че червените няма да позволят да бъдат пришпорвани по темата.

"Начинът, по който се финансират партиите, и публичното финансиране, е много сериозен въпрос и не е нормално да се внесе актуализация на бюджета сутринта, а след 2 часа да е насочена комисия. Ей така, джаста-праста", каза соцдепутатът.

Пламен Христов от "Воля" пък подкрепи напълно намаляването на субсидията и посочи, че ако процесът се контролира добре, няма да има опасност партиите да станат зависими.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase