Кадър: Bulgaria ON AIR

Видео 06.06.2019

От НФСБ: Имаме не здравно, а министерство на болестолекуването

Здравният министър Кирил Ананиев предлага нов здравноосигурителен модел. Той обясни, че след представянето му ще започне и подготовката на необходимите нормативни изменения, които ще бъдат внесени в парламента през есента. Ще проработи ли той?Темата коментира депутатът от НФСБ Георги Колев.

"В здравеопазването няма никой доволен - пациенти, медици, държавата. Трябва да се промени този модел. Ние нямаме Министерство на здравеопазването, ние имаме министерство на болестолекуването. Целият модел на финансиране е грешен", смята Колев.

По думите му усилията трябва да се фокусират върху ранната диагностика на заболяванията.

Той посочи, че здравеопазващият процес е дълъг и не започва в момента, в който болестта е дошла. Затова отговорността и на пациента и на държавата е да не се стига до тежки състояния.

"Ако ние определим правилната цел - удължаване живота на хората, можем лесно да начертаем пътя към тази цел. Преструктурирането е вариант, но не панацея. Трябва да се насочат парите на хората към предпазване от болестите, а не лекуването им", категоричен е депутатът.

Според него ние имаме добри специалисти и апаратура и трябва да насочим рекламата към това, както и да направим така, че лекарите да останат в България, а не да бягат в чужбина.

"Здравеопазването е икономика - медицинският труд има цена и ако не я оценят тук, в друга държава ще го направят", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Колев.

Гостът на "Денят ON AIR" коментира и решението за връщането на надвзетите субсидии, като заяви, че НФСБ ще го подкрепи, но ще настоява партиите да имат възможност да получават дарения.

 

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 седмица

Хаха................добре казано, но си остава само една констатация!!!
Трябват мерки за подобряване на здравеопазването, а не остроумия!!!

9

Анонимен

преди 1 седмица

Всички знаем, че не желаете европейски реформи ,а само закрепване на гнусния Семашко и все по-нататъшно намаляване на парите за здравеопазване и хвърляне в пространството на суми като 5 милиарда , които суми са само виртуални и НИКОГА НЕ СА БИЛИ В НАЛИЧНОСТ за здравеопазване, само за целите на мутрокомунистическата герберова пропаганда. Кого лъжете бе, батки ? На кой ги разправяте тези бе, чички ?

8

babaqga

преди 1 седмица

Аз предлаган за 555-ти път куршум и на онези зад граница, че не се гледат хората в очите вече ...