Корнелия Нинова. Снимка: архив, БТА

Соцлидерката Корнелия Нинова остро нападна управляващите и настоя, че България е получила два европейски шамара - от холандския външен министър, както и от доклад на Европейската комисия.

По думите й констатациите на ЕС за държавата ни са коренно различни от това, което изтъква премиерът Бойко Борисов като постижения. В отговор пък депутатът от ГЕРБ Георги Марков настоя, че министър-председателят се радва на положителните оценки от страна на своите партньори.

"Вчера правителството на Бойко Борисов, а чрез него и България, получи два много звучни шамара. Холандският външен министър открито заяви, че не ни искат в Шенген заради корупцията. Излезе и европейски доклад - най-тежкият доклад. Според Борисов бизнес средата е една от най-добрите, а според доклада бизнес средата е "слаба, корупцията гони инвеститорите". Контрабандата, голямата гордост на Борисов, според него почти я няма, а според Европа - "не събирате данъци, акцизи и има незаконна търговия с горива", посочи Корнелия Нинова в декларация от името на БСП.

Подкрепа от Холандия за Шенген след прогрес срещу корупцията

Тя посочи и че според доклада процента на бедността в България е 32,8%, значително над средното равнище в Европа, а Борисов е отговорил на това, че "българите са забогатели, тръгнали на почивки и затова са в Гърция".

"Защо за 10 години докарахте държавата до това състояние? Това не е само наша оценка, а и на европейските партньори. Продължаваме да сме най-бедната държава, с некачествени инфраструктура, образование, здравеопазване. Искаме отговорност, а вие знаете как се носи тя", настоя Корнелия Нинова.

Още по темата

Георги Марков от ГЕРБ пък контрира, че БСП са докарали страната до две национални катастрофи.

"Да докарат страната си да няма памук, аспирин, хляб, захар, лекарства, бензин, да се прави общонационална стачка... Това в нито една друга соцстрана не се случи. Президентът Радев сигурно е обърнал внимание и че самолетите спряха да летят", скочи Марков.

Той посочи и че колегите на Бойко Борисов му давали положителни оценки и даде примери за това.

"Оценката на Меркел е "Данке, Борисов". Заев казва, че без Борисов нямало да има договора на Гърция с Македония. Саркози му казва: Искам да приличам на тебе, ти си роден политик", изброи Марков.

Той разкритикува и оценката на холандския министър и настоя, че той няма право да размахва пръст и да ни учи.

"Като европейски гражданин трябва да кажа, че съм загрижен за холандския народ, защото в България не се е намерил нито един гражданин, който да стреля с автомат както в Утрехт. В България е  сигурно, не разстрелват по трамваите хора. Обезпокоен съм обаче за холандското правосъдие много повече, отколкото за нашето, защото у нас такъв садист, терорист и убиец няма да излезе от затвора. Така че да не ни учи на демокрация холандският външен министър, а да си оправя нещата в Холандия", отсече той и настоя европейските институции да са по-скромни, когато съдят България.

По думите му оценките се давали от българския народ, а те били в полза на ГЕРБ.

"Резултатът от парламентарните избори е 4:0, на евроизборите - 4:0. Не напускайте повече парламента, няма смисъл, ще бъдем заедно до 2021 г.", обърна се в заключение Марков към БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase