Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След връщането си в парламента след 3-месечен бойкот БСП отново внася законопроекти, с които да бори бедността и неравенството. Червените предлагат намаляване на ДДС-то на храните, данъчни облекчения за млади семейства, преизчисляване на пенсиите и увеличение на енергийните помощи.

Соцлидерката Корнелия Нинова отговори задочно и на премиера Бойко Борисов, който вчера посочи, че икономическите показатели са добри, но "надпреварата на политическите партии за това дадено нещо да бъде безплатно, ще доведе до тежък катаклизъм". Безплатното за едни, означава по-високи данъци за други, обясни премиерът.

"Вчера чухме от бившия член на БКП Бойко Методиев Борисов, че социалистите обичат да харчат чужди пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си извън бюджета, не са негови", скочи Нинова.

Тя даде примери с други европейски държави, в които има диференцирано ДДС за храни, лекарства, безплатно здравеопазване и детски градини.

"Евроизборите минаха, но е хубаво премиерът да се поучи от европейските практики. Кога точно Меркел стана социалист популист, тъй като в Германия има диференцирано ДДС на храни и книги. Така е и в Австрия. Меркел въведе безплатни детски градини, в Гърция има безплатно образование за студенти", продължи с примерите Нинова.

Затова червената шефка призова колегите си в парламента за разумен разговор за законопроектите на левицата.

"Да оставим вицовете и лакърдиите на премиера, но ние като разумни хора да намерим решението на тези проблеми - демографската криза, доходите и неравенството", призова Нинова.

Тома Биков от ГЕРБ пък настоя, че не е сериозно през 4 месеца да се предлагат едни и същи законопроекти. Все пак той посочи, че ако този път текстовете са прецизирани, от ГЕРБ са склонни да  ги обсъдят.

"Предложението за намаляване на ДДС-то на хляба сме го отхвърляли. Тогава нямаше гаранция, че цената на хляба ще падне. Имаше гаранции, че производителите могат да държат същите цени, но да плащат по-малък данък. Това е стимул за бизнеса, а не за хората, които купуват хляб. Второ - кой хляб?! Този, който е от 1 лв., 3 лв. или 5 лв. Ако те са си помислили за тези неща, ние сме склонни да разглеждаме всяко предложение, да взимаме решения, които трябва да са от полза за всички", коментира депутатът от ГЕРБ.

"Чисто политически да се предлага едно и също нещо през 4 месеца, не е сериозна политика. Не е въпросът само "Давайте на даваме", а трябва да кажем и откъде ги взимаме", отсече Биков.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че темата за преизчисляването на пенсиите заслужава внимание, тъй като в момента нито един пенсионер не е доволен.

"Всички пенсионери, тези които получават минимална, максимална или средна пенсии, не са доволни от сегашния размер. Друг е въпросът дали възможностите на бюджета позволяват това. Такава мярка би могла да се извърши, но са необходими 600-700 млн. годишно. Тази мярка е справедлива, но изисква сериозен финансов ресурс", каза той.

Адемов подчерта и че БСП също са се заразили от идеята на ДПС за намаляването на ДДС-то на хляба, но настоя, че трябва да има гаранции, че цената наистина ще се понижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase