Снимка: Диминър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като вчера Цветан Цветанов напусна всички ръководни постове в ГЕРБ, днес лидерът на партията и премиер Бойко Борисов призна, че причината за това е, че доверието в партията е намаляло.

Още по темата
"Оставката на Цветанов беше и негово желание и както каза той: "Доверието в нас по много теми го няма", обясни Борисов.

Иначе той се похвали, че резултатите са добри, победата е категорична, а с оставките на БСП това беше потвърдено.

Краят на една епоха: Цветанов напуска ръководните постове в ГЕРБ

"Щом си победил, скромността изисква да си мълчиш", допълни Борисов.

И все пак пред Цветанов нямало друг шанс освен да напусне ръководството на ГЕРБ.

"Вариантите бяха  - напуска ръководните постове на партията, спира да се изявява по медиите и да е лице на партията и остава да работи в централата като редови член, няма вариант трети или четвърти", обясни Борисов.

"Аз мисля, че това беше очаквано, пък и не ми се искаше повече Веско Маринов да ми пее", настоя премиерът и добави: "Всеки си има роля, благодарих накрая на колегата (б. ред. довчерашният шеф на предизборния щаб и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов) за свършеното от него и толкоз".

Борисов призна, че е имало моменти по време на предизборната кампания, в които екипът, който е отговарял за нея, не се е съобразил с неговите препоръки.
 

Цветанов - поредната знакова фигура, с която ГЕРБ се разделя

"Аз им казах как трябва да се проведе кампанията, не се съобразиха с мен на моменти, но народът ми е дал кредит на доверие и аз винаги съм разчитал какво се иска от мен", каза той.

А иначе Цветанов официално ще бъде освободен от постовете си на конгрес на ГЕРБ на 7 юли, защото така е според устава на партията.

Дали тогава ще бъде избран и негов заместник щяла да реши Изпълнителната комисия на партията, която към момента според Борисов била с почти отнети функции.

"Името на Цветанов се заменя с Изпълнителната комисия, аз мисля, че с двама заместници и с повече власт на административния секретар, който да движи повече административните задачи, докато си премиерствам, е достатъчно", посочи той.

Борисов днес събра и областните ръководства на ГЕРБ, защото не е доволен от представянето на евроизборите на някои места в страната. 

Цветанов мислил дълго, правилното било да хвърли оставка

Според него не може в Ямбол, Добрич и Плевен ГЕРБ да е губеща сила, след като властите са направили инвестиции в тези региони за развитието на инфраструктурата.

След седмица той щял да ги събере отново, за да успокои тези, които са си свършили работата.

Борисов съобщи, че ще създаде в партията и нов орган, който да е за контрол и до него да се подават сигнали, жалби и оплаквания.

"Говоря извън тези като престъпленията, защото видяхте какво им се случи на тези в Пловдив", каза Борисов по повод на ареста на кмета на район "Северен" в града.

Освен това лидерът на ГЕРБ обмислял да раздели постовете, така че да не може да се съвместяват кмет и областен ръководител и вицепремиер и зам.-шеф на партията.

По този начин Борисов отрече слуховете, че Томислав Дончев ще заеме мястото на Цветан Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase