Кадър: Bulgaria ON AIR

Стотици милиони граждани избират нов Европейски парламент. Тези избори ще определят посоката на развитие на ЕС за следващите пет години.

"Младите хора го възприемат като даденост. Аз съм в непрекъсната връзка със студенти, те са родени през 2000 г. и за тях ЕС наистина е даденост", коментира европеистът проф. Игрид Шикова.

Тя беше категорична, че независимо от това историята не трябва да се забравя и трябва да мислим за нея, преди да предприемаме действия в съвременността ни.

"От една страна имаме САЩ, от друга Русия и Китай. Всяка европейска държава е много малка сравнение с тези гиганти. Затова трябва да сме обединени", заяви европеистът.

Според нея Европейският съюз е нещо много хубаво, но има нужда от реформи. По думите ѝ глобален лидер, но не и глобална сила.

"Най-важното е, че противоречията и конфликтите по някои въпроси се решават с дискусия, диалог и убеждаване в позициите. Затова България трябва да се учи как да прави коалиции, как да убеждава партньори, как да гласува по определени позиции и теми", посочи Шикова пред Bulgaria ON AIR.

Шикова сподели мнението си, че в България гледаме на Европа като източник на фондове, а трябва да обърнем внимание и на културата и образованието.

"Грижата за нашата европейска култура, европейското образование и да създаваме европейски граждани е обща грижа. Трябва да обръщаме много повече внимание на това."

По думите ѝ бъдещето на Европа много силно зависи от образованието и тези, които не са образовани, нямат шанс и ще тежат на цялото общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase