Снимка: bgonair.bg


Очаква се окончателният договор за доставката на изтребителите F-16 да бъде подписан до края на юли – преди лятната ваканция на парламента. Някои от параметрите, които се предлагат от американската страна в офертата за придобиване на нов изтребител обаче, не са изгодни.

Според военния министър Красимир Каракачанов заплащането е по-високо от очакваното и то неоправдано по-високо. Да очакваме ли в такъв случай сделка за изтребителите до юли? Темата коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

"С придобиването на този самолет започва трансформацията на въоръжените ни сили. Въпросът с парите е много важен, но той е на второ място, след концепцията за цялостната трансформация и ако този проект продължи да се бави, се забавя цялостната промяна във въоръжените сили", посочи пред "Денят ON AIR" той.

Според него от изключителна важност е при придобиването на изтребителите да бъдат закупени пълните му възможности, тъй като това е била основната стратегическа причина за избора им.

Шаламанов допълни, че придобиването на самолетите означава повишаване на доверието към България.

"Постоянното ескалиране на изискванията забавя процеса", допълни пред Bulgaria ON AIR бившият министър. Той е на мнение, че пакетът е достатъчен за това, от което България има нужда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase