Снимка: Pixabay

Видео 15.05.2019

Недоволството на ВЕИ производителите - без причина

Протестите на собствениците на въозобновяемите енергийни източници, които днес излязоха пред Министерския съвет са безсмислени. Това заяви в "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според него малките производители на възобновяема енергия няма защо да протестират при положение, че са взели по няколкостотин хиляди евро от европрограми за изграждането на своите източници, които дори не трябва да връщат. Проф. Тасев също така разясни, че те ще получат освен парите от гранта, така и тези, които са спечелили от продажбата на електроенергия.
Още по темата


"Преди време Европейската комисия вкара програма за развитие на селските региони и създаде преференции, за да се стимулира развитието на енергетиката. Производителите получават по няколкостотин хиляди евро, за да бъде построен малък енергиен източник. Този грант не подлежи на връщане. Това, което те получават от заплащане на енергията формира паричен поток. По този начин се връща инвестицията с определена норма. Няма защо да се протестира, тъй като са получени пари предварително, а няма да бъдат върнати, понеже са от този грант. Затова и доходът на тези хора е неправомерен - именно заради този грант", разказа Тасев.

Той допълни, че от 1 юли отпада преференциалната цена за малките мощности, които са между 1 и 4 мВТ/ч. Тасев също така обясни, че Националната електрическа компания се намира в ужасно състояние, като задължанията ѝ са над 4 милиарда лева и продължават да растат.

"Проблемът е, че сега се отнема преференциалната цена на малките мощности, което беше тяхното предимство. От 1 юли търговците ще трябва да участват на пазара и да дават конкурентни цени. Това е пазарната икономика. Тази реакция не е на българското правителство, а е възстановяване на европейска практика. Те продават на свободния пазар и в зависимост от цената, ако продават на по-ниска от регламентираната, разликата не се покрива. Европа ни наблюдава и ще открие поредната процедура. Въвеждането на пазарния механизъм дава възможност цените на тока да се движат в рамките на регулираните. Състоянието на НЕК е ужасно. Дефицитът е около 4 милиарда и продължава да расте. Това е заради преференциалната енергетика", каза пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт.


 

Коментари Напиши коментар

9

пенко

преди 1 година

ТЕЗИ "КИТАЙСКОБЪЛГАРСКИ -БИЗНЕСМЕНИ" СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ НИЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ : КАК ЗА ЕДНА ГОДИНА "ДОСТИГНАХМЕ" ИСКАНОТО ОТ ЕС ВЕИ -ЗА СЛЕД 10 ГОДИНИ !!! КОЙ ДОГОВОРИ ХИПЕРЦЕНИТЕ НА ТЯХНАТА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ ??? МУСТАКАТ ОТ БСП/ С МУСКАЛЧЕТА/ ИЛИ "ЧЕРНОТО ВАНЕ" -С БЪЛГАРСКИ ВЪГЛИЩА ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ - УСРА ЕНЕРГИЙНИЯ ХОРИЗОНТ- ПЛАЩАН ОТ НАС НАРОДА !?!?!?

8

Един от Северозапада

преди 1 година

Изпусна питомното, сега ще гони дивото.А кой 2015 убеждаваше на бизнес среща американците, че "Лично е спрял 3 енергийни проекти на руснаците"?
Реви сега, за руска газ и газови хъбчета, като вдовица за...
Лошото е, че на теб не ти пука, пътник си, ние и нашите деца след време ще го отнасяме.

7

Бож.

преди 1 година

С такава енергетика се заеха разбира се червените- не се заеха Груди и Дончо от махленското кръчме.