Снимка: Bulgaria ON AIR

С думи за мир, свобода, просперитет и демократични ценности започна днешното пленарно заседание. Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева първа честити Деня на Европа, а после и шефката на комисията по външна политика Джема Грозданова посочи в декларация, че днес е ден, в който европейските народи са решили да заместят конфронтацията със сътрудничество.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък настоя, че не може да се омаловажава ролята на Съветския съюз във Втората световна война и се обяви против разделянето на двата празника - Деня на Европа и Деня на победата.

"Честит ден на Европа - Европа на свободата, Европа на споделените демократични ценности, Европа на общото бъдеще, Европа, към която винаги са гледали и с която винаги са се равнявали строителите на съвременна България още от първите крачки на страната ни след Освобождението. Нека заедно съхраним идеята за Европа, въплъщаваща надеждата за мир и разбирателство", каза Цвета Караянчева.

"Днес е ден, в който европейските народи решиха да заместят конфронтацията със сътрудничество, а разрухата от военните конфликти - с просперитет. На 5 май се навършиха 70 години от създаването на Съвета на Европа. Когато бащите основатели са положили подписите си, са били убедени, че ужасите на Втората световна война не трябва да бъдат повтаряни. Те начертаха духовни и морални ценности, върху които се изградиха европейските общества", прочете в декларация от името на паралментарната група на ГЕРБ Джема Грозданова.

Тя подчерта и предимствата на членството на България в ЕС и полагащото й се място в европейското семейство.

"Затова сме загрижени от продължаващото кризисно състояние на европейския проект, раздиран от вътрешни конфликти и противоречия, външни заплахи и предизвикателства. България следва да поддържа визията за единна Европа, базирана върху християнското културно наследство и традиционни семейни ценности. Ние не подкрепяме налагането на интересите на големите над малките, старите над новите държави членки. Дошло е времето да се обединим около разбирането, че за Европа съществуват граници при вземането на общите решения. Неизменно общите решения трябва да са съобразени с необходимостта на страните членки да защитават приоритетно интересите на гражданите, които са призвани да представляват", продължи Грозданова.

Тя добави и че относно предстоящите реформи в ЕС биха искали националните държави да вземат по-голяма отговорност при вземането на решения, въвличайки в този процес гражданското общество в своите страни. Взетите по този начин решения имат винаги по-голяма подкрепа от избирателите, допълни Грозданова.

"Денят на Европа е празник на нашето минало, настояще и бъдеще. Който каквото и да празнува днес, Деня на победата или Деня на Европа, и в двата случая празнуваме привилегията да живеем в мир", заключи шефката на комисията по външна политика.

От своя страна Веселин Марешки пък настоя, че от "Воля" са против да се делят двата празника.

"Русия е загубила над 50 млн. души и не може заради някаква криворазбрана съвременна политика да се омаловажават толкова човешки жертви и ролята на Съветския съюз във Втората световна война. Поклон пред паметта на тези хора, срам за стария политически елит на Европа, че се опитва да раздели Европа точно в такъв момент", заяви Марешки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase