Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 07.05.2019

Гласовете на албанците дадоха победата на Стево Пендаровски

Северна Македония ще посрещне папата с нов президент, след като Стево Пендаровски бе избран на втори тур. Според бившия зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков изборът за нов държавен глава ще бъде много добър за взаимоотношенията на страната с България

С избора на Пендаровски Македония най-накрая ще може да получи дата от Европейския съюз за начало на преговори между двете страни, заяви в "България сутрин" бившият зам.-министър.

"Гласовете на албанците дадоха победата на Стево Пендаровски. В Северна Македония приключи цикълът по прехода на властта. Това е краят на модела Груевски. Топката вече е в полето на Европейския съюз - дали ще дадат на Македония дата за начало на преговорите", каза бившия зам.-министър.

Според Николай Кръстев, журналист от Bloomberg TV Bulgaria, ако Пендаровски бе загубил изборите, то договорът между България и Македония щеше да бъде поставен под сериозен въпрос.

"В страната имаше доста турбулентни събития в последно време. Чистката в кабинета на Македония вече започна с оттеглянето на министъра на културата. Пред Зоран Заев и управляващата коалиция има доста проблеми. Въпросът е дали десните партии в Македония ще могат да правят нормална политика. Ако опозиционният кандидат бе спечелил, щеше да бъде поставен под въпрос договорът с България. Пендаровски каза, че България и Северна Македония трябва да работят в един общ ритъм и да развиваме отношенията си", разясни Кръстев пред Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

14

ни са знай

преди 2 месеца

Този човек, след като беше избран за президент, благодарИ на своите избиратели: македонци, албанци, ***, турци и всякакви там марсианци, но за българи гък не каза.Но въпреки това, ще помагаме за ЕС и НАТО...............

13

Европендароски

преди 2 месеца

Конституционното име на държавата е Република Северна Македония! За по-кратко Северна.

12

Анонимен

преди 2 месеца

КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ ЩЕ ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ