Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само по празниците ли се сещаме за армията и честта на пагона и как ги почитаме? Навръх Гергьовден на този въпрос отговори бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

"Затова са празниците - за да можем да погледнем към проблеми от едни по-възвишени позиции, да се опитаме да погледнем към дългосрочната перспектива", смята той.

Според него действащата ни армия е доста по-различна от онази, която е била някога и не е малко това, което се е направило - да се премине от наборна армия към професионална такава.

По думите му България е в граничната зона между Изтока и Запада и православието и исляма, затова армията има нужда от една по-широка основа.

Близнашки е категоричен, че българските мъже задължително трябва да преминават през няколкомесечна военна подготовка, за да получат начални знания как се борави с оръжие

"Европейските избори за България станаха национални избори, някои партии изцяло са се насочили в тази посока", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият служебен премиер допълни в студиото на "Денят ON AIR, че страната ни изостава в редица направления в правната реформа, а вместо да се опитаме да преодолеем тези дефиците, нещата опират до това кой кого да смени в управлението.

Според него е важно да извадим на показ реалните проблеми, защото сме завещали много нерешени проблеми на бъдещите поколения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase