Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов призова за общи оставки, не само при управляващите. Така той отговори на коментара на президента Румен Радев в интервю за БНТ, че оставките в ГЕРБ заради "Апартаментгейт" не са достатъчни.

Борисов посочи, че в петък вечер няма как да седне и да гледа Радев по телевизията, но напълно отхвърли твърденията на президента, че управляващите са приели свой антикорупционен закон.

Премиерът и лидер на ГЕРБ направи тези коментари след официалния отчет на партията на предизборната им инициатива "Европа в нашия дом", който се проведе в София. По двете приоритетни области – регионално развитие и образование, от ГЕРБ отбелязаха, че очакванията на хората по места съвпадат в политическите приоритети в програмата на партията. 

Премиерът изрази възмущение от изявления на БСП, с които обвиняват управляващите в корупция, а него - в автокрация.

"БСП разчита на късата памет, сега цялата Тройна коалиция говорят за борба с корупцията в един прекрасен Южен парк", каза Борисов. Те говорят, че ГЕРБ трябва да бъде заличен, така както заличиха СДС за да остане само БСП/ БКП", подчерта той.

По думите му партията трябва да направи така, че да не бъде подложена държавата на "унижението да се върнат същите хора".

Догодина ще увеличим учителските заплати с още 360 милиона лева, ще дадем 20 милиона лева за нови училищни автобуси и още 20 млн. лева за интерактивно обучение на учениците, каза премиерът. Ние почти навсякъде сме реновирали училищата, но вътре в кабинетите, особено за природните науки, изоставаме и това дава отражение в качеството на обучение, каза Борисов.

Ще инвестираме още много в образованието, защото те /БСП/ разчитат на къса памет и на необразовани хора, смята премиерът. Сега тези хора ни говорят за корупция и ни плашат с Европа, нас - които нямаме нито една спряна от ЕС европрограма, каза Борисов. Те издигнаха лъжата и манипулацията в основна предизборна платформа, посочи премиерът, цитиран от БТА.

До края на нашия мандат, след две години, магистрала "Хемус" трябва да подмине Плевен и да стигнем до пътя Белокопитово - Търговище, каза Борисов. Следващият месец магистрала "Струма" ще подмине Благоевград в планината и в рамките на година и половина - две, ще стигнем до Кресна - "мечта, социалистическа мечта, слушал съм я толкова години, но ние ще го направим", заяви още той. "Тези, които говорят срещу нас, те направиха отсечката от магистрала "Тракия" при Чирпан и ако с работим с техните номера трябва да направим билбордове и да напишем "Пусната и построена по еди кое си време", но ние няма да се сравняваме с "чеверме социалистите", каза Борисов.

"Не ги обиждам, цитирам Иво Христов, посочи Борисов. Понеже паметта на хората е къса, нека си спомним как панически се пререждаха и бягаха към Европарламента и си приеха закон да ги брани от преследване", коментира още лидерът на ГЕРБ.

Заболя ни много от това, което ни се случи през миналите дни, но като ги слушам, се амбицирам, каза Борисов. Някой си беше позволил да ме коментира за пълзящата диктатура, че било "бисер". Първо аз иронизирах Иво Христов, заради пълзящата автокрация, но ако има автокрация как ще се съберете в Южния парк и как от сутрин до вечер ще се говори само за апартаменти, тераси и сауни. Ако няма свобода на медиите, как това ще се случва и как така тези скандали излязоха по свободен начин" каза още премиерът.

Когато върховният главнокомандващ призовава генарилитета да не стои безропотно да слуша, към какво ги предизвиква, попита още Борисов.

Нека сравним свършеното през годините по параметри - БВП, приходи, доходи на хората, борбата с корупцията и контрабандата, както и какво са написали световните кредитни агенции - тогава и сега. Нека видят колко договори имаме със Световната банка, която ще направи тук и център за услуги - има какво да им се покаже, посочи Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase