Снимка: БТА

За българския народ винаги свободата ще бъде висша ценност, затова и в дневниците на Учредителното събрание е останало забележителното изказване на Марко Балабанов "Всякой роб, от какъвто пол, вяра и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия". Това каза в словото си във Велико Търново тази вечер председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, цитирана от БТА.

Още по темата

Тя прие строя на ротите на Националната гвардейска част и на Националния военен университет във Велико Търново по време на тържествената заря-проверка, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Караянчева подчерта, че първите ни законотворци само за два месеца, усърдно и заедно са сътворили един документ, с който се гордеем и днес.

Сред депутатите са били представители на възрожденския елит, хора, участвали в националноосвободителното движение, които, водени от любовта към свободата и справедливостта, сътворяват основния закон на България - толкова либерален и толкова истински, заяви тя.

С подписването на Конституцията те поставят младата държава като самостоятелна сила на картата на Европа. Тежка е била задачата им да определят какво послание ще отправят към Европа и света, каза председателят на Народното събрание.

Според Караянчева това е портретът на българския народ - една година след Освобождението - такъв, какъвто са го нарисували в Учредителното събрание. В него са събрани хора с различни религии и от различни етноси.

Тя припомни думите на първия председател на Учредителното събрание Антим Първи, който казва, че "това, което Берлинският договор развали, сами ще си го постигнем", и отбеляза, че тези думи са били пророчески, защото само след шест години се случва Съединението.

В Учредителното събрание законотворците влизат в яростни конфликти, като представители на първите български партии, но въпреки това те доказват, че са готови да работят за националното дело и в името на националния прогрес, припомни Караянчева. Разпознава ли се днешният български народ в този портрет, очертан преди 140 години от учредителите, попита Караянчева и отбеляза, че със сигурност идеалите днес са същите, но пътят за постигането е труден, стръмен, с много предизвикателства и завои.

Днес е ден на гордост към родолюбието на депутатите от Учредителното събрание и ден за честване на мъдростта им, каза тя.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов каза в словото си, че на този ден свободна България става държава, а началото на тази нова държава е поставено в историческата и духовна столица на България - Велико Търново, която в навечерието на 140-годишнината е призната за такава с държавнически акт, с който е възстановена една историческа справедливост. Той припомни ролята на Търново в българската история и благодари на всички търновци, защитавали през годините авторитета на старата столица.

В честването участваха депутати от всички парламентарни групи, представители на държавни институции и на местната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase