Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов определи като глупост връщането на Цветан Цветанов в парламента като нещатен сътрудник.

Още по темата

По-рано стана ясно, че въпреки скандала "Апартаментгейт", заради който подаде оставка като депутат, Цветанов е станал нещатен сътрудник на парламентарната група на ГЕРБ. Според Даниела Дариткова, която го наследи в НС, е нормално зам.-председателят на партията Цветан Цветанов да има възможност да посещава заседанията на групата.

"Какво значи съветник? Не съм чул, че е консултант. Не знам за какво му е. Не може да напуснеш като шеф на парламентарна група и депутат, и след това да оставиш подобен въпрос да витае около легитимността на решението. Бих го нарекъл глупост. Ако иска да ги съветва в парламента, може да си ги съветва и без договор", отсече Борисов пред български журналисти в Брюксел.

Той подчерта, че веднага ще говори по въпроса с Цветанов.

"Понеже е убеден в своята невинност, още не може да схване в каква ситуация се е поставил и оттам идват всичките тези неща", продължи премиерът.

Бойко Борисов коментира и темата с оставките от последните дни и намеците на Валери Симеонов. По думите му за всеки може да се извади каквото и да било и да се интерпретира.

"От 6-7 кандидати за министри или зам.-министри, в момента, в който се спра на него, на другия ден пристига и казва: „Знаеш ли, че майка ми или баща ми, или кака ми е направила една сделка, дали няма да се разгледа по оня начин“, даде пример министър-председателят.

"От целия спектър политици, които в момента виждам в България, а и тези, които дават заявка да стават такива, не знам за кой не може да се изкара, каквото и да било и да се интерпретира в зависимост от това коя агенция го прави. До 26 май ще е така", каза още Борисов.

Премиерът съобщи, че е възложил на министъра на финансите да проучи европейския опит по въпроса с оценката на стойността на имотите. Ако имахме ясен отговор за данъчни и пазарни оценки, нямаше да го има въпросът. Кога е въведена данъчната оценка, какво значи данъчна и пазарна оценка, попита той. Би могло да има политически дебат, трябва ли изобщо да има данъчна оценка, кой определя пазарната цена, предложи премиерът.

По повод напрежението в Габрово заради побоя над продавач в магазин от трима роми премиерът отчете, че наближават евроизборите.

"Има ли избори, веднага се издига етническото напрежение и се търсят подобни прояви. Помня предишните избори и това, което направиха с мигрантите. Това е тема, даваща възможност на много политически формации да се закачат за нея", припомни той.

Той посочи, че на място са вицепремиерът Томислав Дончев и вътрешният министър Младен Маринов и се взимат всички мерки, за да се запази спокойствието.

"Ще изчакам мерките на тримата и тогава ще ги коментирам. Надявам се тези виновни лица, независимо от какъв произход са, те са български граждани, да си понесат наказанието“, заяви премиерът.

Борисов коментира и решението да се отложи Brexit до 31 октомври.

"Този по-дълъг срок означава, че Великобритания остава с пълните си права в ЕС и трябва да проведе европейски избори", обясни той.

"Brexit без сделка е възможно най-лошото нещо, тъй като има много наши сънародници във Великобритания. Положихме огромни усилия това да не се случи“, каза още Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase