Снимка: Галъп интернешънъл

БСП може да спечели повече гласове от ГЕРБ на евроизборите след скандала с "Апартаментгейт". Това сочат данните от експресен, независим сондаж, направен от "Галъп интернешънъл".

45% смятат, че това е възможно, 40% – че не е възможно, а останалите се колебаят.

55% от запитаните българи се съгласяват, че в темата с апартаментите на Цветан Цветанов и другите чиновници има и морален, и законов проблем, 17% намират най-вече законов проблем, 14% намират само морален проблем, а 6% не намират проблем. Останалите се колебаят.

87% смятат, че оставката на Цветанов не решава проблема, 6% - че го решава. Останалите се колебаят.

Според социолозите на фона на скандала с апартаментите - за първи път онези, които смятат, че БСП може да спечели повече гласове от ГЕРБ на евроизборите, застигат и превишават тези, които не смятат така.

Следващи вълни на сондаж ще покажат дали това е трайна тенденция, или е ефект на моментната снимка. Подобно е съотношението между онези, които се съгласяват с това, че виновен за този модел е самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, и онези, които не смятат така.

Това е в синхрон с факта, че повече от 1/3 от потенциалния електорат на ГЕРБ в сондажа е разколебан в намеренията си да гласува и сега за тази партия. Явно влиянието на продължаващия скандал е сериозно.

По другата тема от последните седмици - опрощаване на дълговете на вероизповеданията, 77% от запитаните не го одобряват. 13% са на обратното мнение и заявяват своето одобрение, а 10 на сто не могат да преценят. Това показва, че решението тази идея да се преразгледа и прецизира е било в правилна посока, според българите.

----------------------------------------------------------------------------

Сондажът е проведен на 3 – 5 април сред 801 души на територията на цялата страна. Проучването е проведено и финансирано от "Галъп интернешънъл".

Коментари Напиши коментар

336

Борисов съм

преди 3 години

Защо плюете, бе? Аз тази партия съм я създал не за кражби, а за грабежи от българския народ. На Цветанов асансьора му бил в хола, а на Пламен Георгиев бянята му била на покрива. Ами това е то златния век за партията Ми. Я вижте оная сграда?

335

Анонимен

преди 3 години

Американците искат от Борисов 30 милиона долара ,за да го оставят на власт...източника е много достоверен-Тома Биков

334

Анонимен

преди 3 години

ПУТИН Е ПРЕДУПРЕДИЛ БОРИСОВ ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА ОЩЕ СЕГА