Спират семейните помощи на децата, които не посещават училище или детска градина. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за социалното подпомагане, внесени от ГЕРБ. Според промените при 5 неизвинени отсъствия за един месец семейството на детето няма да получава семейни помощи от държавата за него в продължение на една година.

Още по темата
Темата в студиото на "Денят ON AIR" коментира депутатът от ГЕРБ Галя Захариева. Тя заяви, че образованието е приоритет не само на думи за партията. Работело се над това през последните две години, а предложените промени пък били последваща стъпка.

"Анализите, които направихме по време на срещите с колегите и от страна на Министерството с Комисията по образование в Народното събрание, показват, че трябва да се засилят мерките", посочи още тя. Захариева допълни, че са вложени изключително много средства в образованието, но въпреки това има много семейства, в които то не е ценност.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че не се отнема помощта, която се полага на едно дете, тъй като отнетите средства ще отидат при същото дете, само че ще се използват за мотивирането му да ходи на училище.

Учителите обаче ще бъдат тези, които ще определят за какво да се използват тези средства - дрехи, учебници и др. Депутатът подчерта, че тук не става въпрос само за ромските семейства и правилата ще важат еднакво за всички.

Според нея е много важна и ролята на медиаторите - личности с авторитет, учители, психолози, които следят тези пари да се харчат по предназначение. И държавата отделя достатъчно средства за финансирането на такива хора.

Галя Захариева коментира и подготовката на партията за Европейските избори. "ГЕРБ винаги е готова за избори. Ние имаме една изключително добра структура, обхващаща всички общини, места в страната ни. Колегите ни не спират да бъдат сред хората. Чисто организационно няма да имаме проблеми".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase