Снимка: БулФото
От днес влиза в сила решението на правителството да закрие Фонда за лечение на деца и да прехвърли на Националната здравноосигурителна каса  неговото администриране, съобщиха от пресцентъра на касата.
 
Експертите на институцията започват консултуране, както с родителите на децата-пациенти, така и със здравноосигурените лица над 18-годишна възраст.
 
От този момент всички заявления ще се подават директно в НЗОК и в районните здравноосигурителни каси. Вече подадените заявления и тези, които все още нямат готово решение ще се прехвърлят автоматично и пациентите няма нужда да подават нови в НЗОК.
 
"Лечението в чужбина продължава и извън ЕС, както е било предвидено и до момента" - каза пред журналисти пък Галя Йорданова, директор на дирекция "Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност", цитирана от агенция "Фокус". 
 
На сайта на НЗОК е публикувана информация за документите, които желащите да кандидатстват за лечение, трябва да представят. Онлайн ще може да се следи и движението на заявлението. 
 
Към момента необработените заявления към Фонда за лечение на деца са 146, а тези към Комисията за лечение в чужбина - 24. По думите на д-р Галя Йорданова отворените преписки са твърде много и едва ли ще могат да бъдат решени в рамките на няколко седмици. 
 
В края на миналата година правителството реши да закри Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина и те да преминат под шапката на  Националната здравноосигурителна каса.
 
Мярката  залегна като част от реформите, които ще предприе ресорният министър Кирил Ананиев,  заедно с обединяването на Изпълнителната агенция по трансплантация и Изпълнителната агенция "Медицински одит".
 
"Целта е по-ефективно използване на средствата и по-добро качество за лечението на пациентите както на възрастните, така и на децата" - заяви тогава председателят на надзорния съвет Жени Начева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase