Снимка: Булфото

Борбата сега била не между леви и десни, а между демократи и популисти, смята Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г.

Още по темата
Според него траен и устойчив мир е постижим само когато се даде път на не на интересите, а на принципите, заяви Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г.

"Около нас цари нестабилност и съвсем нормално е хората да се притесняват, зависи от политиците да адресират страховете на гражданите и да ги решават по устойчив начин, а не да се заиграват с тези страхове", посочи Плевнелиев по време на конференцията "Членството в НАТО - ключ към Европейския съюз" днес в София, организирана от Атлантическия съвет по повод 70-годишнината на НАТО и 15 години от присъединяването на България към алианса .

Според него решенията могат да бъдат само глобални, независимо дали става въпрос за тероризъм, за икономически и финансови кризи, за миграция.

"Когато виждаме огромното противопоставяне, което не е вече по линията леви срещу десни, а е по линия на демократи срещу популисти, когато очакваме самото сърце на европейската демокрация да бъде превзето от рекорден брой антиевропейци, когато знаем, че идващите избори са от основно значение, зависи от всеки от нас да се изправи пред лицето на гражданите и да защитава това, което смята, че е правилно за следващото поколение", отбеляза Плевнелиев.

НАТО е най-силният в света достоен съюз на демократични държави, отстояващи принципи, а каква по-голяма мечта от тази за траен мир на планетата, смята той.

Според него популистите не са силни, защото нямат кауза, стратегия, дългосрочен поглед.

Посланикът на САЩ Ерик Рубин отбеляза, че сегашните времена са тревожни и предизвикателни, но има и някои положителни моменти, независимо от предизвикателствата и заплахите, пред които се изправяме. Според него отбелязването на годишнината на НАТО ни дава възможност да препотвърдим споделените ценности, а и да помислим какви успехи са достигнати, какво не е постигнато и какво все още трябва бъде направено, както и да използваме тази възможност да адресираме заплахите и предизвикателствата.

Посланик Рубин отбеляза и председателството на България на Съвета на ЕС и посочи ролята на страната ни по отношение на подкрепата за интеграцията на Западните Балканите.

"България демонстрира, че разбира важността да играе проактивна роля в региона като член на НАТО и ЕС", коментира посланикът.

Той обърна внимание и на решението за модернизиране на българските военна авиация и изрази мнение, че избирането на F-16 е правилният избор.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс заяви, че НАТО не е просто военна организация, има и политическа роля. Тя посочи, че трябва да промотираме НАТО, да продължим да обясняваме каква е целта на НАТО, да развенчаваме митовете.

Посланик Хопкинс коментира, че дори да напусне ЕС, Великобритания ще остане свързана и ще играе роля в европейската отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase