Снимка: архив, БТА

Няма да е проблем оставката на Цецка Цачева за стабилността на правителството. Това каза лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов пред журналисти във връзка с оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева.

 "Как да я коментирам, като научих за това, докато течеше конгресът на ВМРО. Не мога да я коментирам, защото не знам какви са мотивите", заяви Каракачанов. По думите му лични мотиви за оставка не се коментират.

Според него решението на Цецка Цачева си е нейно и е ясно, че трябва да бъде избран нов министър.

Още по темата

"В края на краищата всеки министър преценява в каква ситуация, по лични причини или политически да подаде оставка. Това не означава, че тя ще развали мнозинството в парламента, ще го разклати или ще го направи по-нестабилно. Във всеки един четиригодишен мандат има множество оставки, много смени на министри, смени на други административни постове", заяви Каракачанов.

На въпрос дали трябва и Цветан Цветанов да подаде оставка, лидерът на ВМРО заяви, че не може да каже.

Управляващата коалиция е стабилна и от Обединените патриоти нямат претенции и желание да имат министър на правосъдието. Това пък каза заместник-председателят на ВМРО и депутат Юлиан Ангелов.

По думите му това е ясно разписано в коалиционно споразумение, където са били регламентирани позициите.

"Има министър-председател, той ще направи съответното предложение. Въпросът е самата оставка да бъде приета от премиера", уточни Юлиан Ангелов.

Според Ангелов подадената от Цачева оставка е личен избор и морална постъпка. "Нормално е, когато има конкретни обвинения към тебе като човек, който представлява изпълнителната власт и като политик, да предприемеш подобни действия", смята Ангелов.

Той се надява институциите да направят обективни проверки и ако има нарушение на закона, да се понесат санкции.

Според него чрез подадената оставка Цачева показала, че има морал и затова той я адмирира. "Подкрепям г-жа Цачева, защото считам, че тя е наистина добър специалист и български политик и отново показа, че има морал", допълни зам.-председателят на ВМРО.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase