Снимка: Булфото, архив

Таксиметрови шофьори излизат на протест заради приложение в интернет, чрез което се извършват нерегламентирани таксиметрови превози. Става въпрос за такситата на "Максим", които според протестиращите браншови организации обаче нямат необходимите лицензи.

Още по темата
Час преди да започне демонстрацията им представители на браншовите организации, осъществяващи таксиметров превоз, бяха на среща в парламента с шефката на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова.

Протестиращите настояват, че тези нерегламентирани превози чрез интернет приложението, се осъществяват както от таксита, които имат лицензи, така и от обикновени граждани, които работят нелегално. Това обаче крие риск и за клиентите, тъй като няма сигурност за качествата на водача, както и автомобила, в който се возят, аргументират се таксиметровите шофьори.

"Протестът ни цели институциите да се сезират и да се реши проблемът с нерегламентираните превози", заяви Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите превозвачи.

От своя страна Менда Стоянова уточни, че проблемът не може да се реши чрез промяна в заканодателството.

Решението било да се съберат достатъчно доказателства, за да КЗК да вземе решение за прекратяване на тази дейности и приложението да бъде свалено от интернет.

"Още от май Министерството на транспорта  и Автомобилна администрация са предприели действия в тази посока и работят съвместно с НАП, с автомобилна инспекция и е въпрос на време да се съберат доказателства. Това обаче е трудно - собственикът на този сайт е офшорна компания, чиито сървъри не се намират в България. На финала сме, надяваме се КЗК да излезе скоро с решение и да спре тази измама", коментира шефката на бюджетната комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase