Снимка: Пресцентър на БСП

Соцлидерката Корнелия Нинова скочи срещу новата пенсионна формула и обвини, че правителството провежда "целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери".

Още по темата

По-рано днес пък премиерът Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и на шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер.

След спешната среща в Министерския съвет вицето Томислав Дончев увери, че няма да има намаляване на пенсиите, за тези които тепърва ще излязат в заслужена почивка.

Правителствата на Борисов с различни партньори - АБВ или "Обединени патриоти", провеждат целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери и бъдещите такива. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. От 2015 г. досега БСП е последователна срещу тази реформа, посочи тя.

"Днес заявяват, че няма да има ощетени и такава била волята на премиера, само че питам ние премиерско-волева република ли сме или законово-парламентарна република", каза Нинова, цитирана от БТА.

Лидерът на БСП отбеляза, че заради новите правила, от 68 хиляди души, които се очаква да се пенсионират от 1 януари 2019 г., около една трета ще бъдат ощетени и ще получат по-ниски пенсии.

"Разбрахме, че волята на премиера била да няма ощетени, само че два пъти волята на премиера беше да има ощетени", коментира Нинова и посочи, че реформата е направена на две стъпки - през 2015 г. и през 2018 г.

Тя отбеляза, че през 2015 г., когато е гласувана пенсионната реформа "Калфин", ГЕРБ и АБВ са приели да отпадне възможността бъдещите пенсионери да избират трите години, които са най-благоприятни за тях, и при изчисляването на пенсията ще се взима само осигурителният доход за периода след 31 декември 1996 до датата на пенсиониране.

Нинова посочи, че през 2018 г. от ГЕРБ и "Обединени патриоти", които щели да се борят за 300 лева минимална пенсия, отново са потвърдили, че трите години стаж няма да могат да се посочват от пенсионерите, и са записали, че периодът, който ще се взима, е от 1999 г. до пенсионирането. Тя отбеляза, че БСП е била против тази реформа и през 2015 и през 2018 г. Тъй като днес чуваме, че се твърди, че това е било консенсусно решение, извадих стенограмите от дебатите, посочи лидерът на БСП. Не сме участвали в този консенсус, заяви тя.

Нинова коментира, че в момента цари пълен хаос и тепърва ще се изчислява колко ще бъдат засегнати. Това се прави преди приемането на закона, отбеляза тя.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев коментира, че този хаос си има и цена и отбеляза, че най-вероятно утре ще има сделка между Цветанов и Марешки. Искаме да знаем какъв е предметът на тази сделка, посочи той и поиска медиите да присъстват на срещата между ГЕРБ и "Воля". Искаме да разберем каква ще бъде цената на оцеляването на кабинета на ГЕРБ, посочи Стойнев. По думите му това е "сделката на годината".

Коментари Напиши коментар

38

Стоян

преди 3 месеца

Аз съм от потърпевшите от измамите в НОИ. Потърпевш месечно с над 300 лева по-малко в пенсията. В тази система - пенсионната, нищо не е наред. Само се крадат пари от нея и за тази цел тайно се променят правилата в движение.
Крадците и измамниците ВЪН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ.
НЕЗАБАВНО 1

37

Пак напред-назад

преди 3 месеца

Сега Бойко нареждал. А обещаваха ли гербаджиите че ще премахнат тавана на пенсиите? Обещаваха. Но не го махнаха. Остава си и ниският коефициент заплата-пенсия при изчисляването. И по старата и по новата методика тези, които ще се пенсионират, са ощетени.
А кога ще преизчислят старите пенсии?

36

Анонимен

преди 4 месеца

Горката Нинова! Тъкмо се напъне да роди някаква новина и ББ я посече. Винаги я изпреварват с една крачка. Ако толкова жали пенсионерите и работещите бедни, нека раздаде субсидията на любимата си партия като бонуси. Но НЕЕЕЕЕ! Тя/респективно колегите и/ ще я използват за купуване на гласове за предстоящите избори! Това го могат най-добре!!!!