Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев създаде Стратегическия си съвет.

Той даде заявка за новата структура в края на януари в изявлението си по повод втората година от встъпването си в длъжност, а от прессекретариата на "Дондуков" 2 съобщиха, че днес е издал указ за формирането му. 

Още по темата
Стратегическият съвет ще е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента. Неговата цел е изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи.

Изборът на Радев за председател на Съвета е паднал на началника на политическия му кабинета Иво Христов. Негов заместник ще е Невин Фети, а броят на членовете е 10.

От прессекретариата припомнят, че Иво Христов е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул. Завършва средното си образование в "Athénée Royale" в Брюксел през 1988 г., а висшето си юридическо образование в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Преводач на множество романи на Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Андре Жид, Филип Джиан, Тонино Бенакиста.

Работил е като журналист. Автор на политическата биография на Франсоа Митеран, издадена на български език през 2000 г.

Създател на сдружение "Солидарна България".

Редактор и коментатор в списанието за политически анализи "A-specto".

Владее френски, английски, руски и испански език.

Назначен e за началник на кабинета на държавния глава с указ на президента на 23 януари 2017 г. Неговото кредо е "Успехът е на острието на шпагата".

Невин Фети е съветник на президента по правни въпроси.

Тя е родена на 2 април 1977 г. в гр. Варна, където завършва езикова гимназия с изучаване на френски език. През 2001 г. придобива магистърска степен по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски”, от 2005 г. има магистърска степен по защита на националната сигурност от Академията на Министерството на вътрешните работи.

Защитава дисертационен труд и придобива образователно-научна степен "доктор” по въпросите на сключването и изпълнението на договори с достъп до класифицирана информация.

През 2002 г. е съдебен кандидат в Софийския градски съд.

Била е адвокат в Софийската адвокатска колегия, работила е в Държавната комисия по сигурност на информацията.

В периода 2007-2011 е секретар на президента по юридически въпроси. Владее турски, френски, руски и английски език.

Нейното кредо е "Законът, който живее вътре в нас, се нарича съвест."

Александър Маринов е роден на 12 май 1957 г. в София.

От 1991 до 1997 г. е депутат от БСП в 36-то и 37-то Народно събрание .

От 2005 г. е доцент, а от 2016 г. – професор в катедра "Публична администрация” на Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски”, от 2009 г. – доцент, от 2017 г. – професор в катедра "Политически науки” на Пловдивския университет "П. Хилендарски”. От 2008 до 2014 г. е член на Постоянната комисия по социални и правни науки и национална сигурност към Агенцията за акредитация.
Автор на четири авторски монографии.

Владее руски, английски и френски език.

Освен това Маринов е майстор на спорта по хокей на лед и се е състезавал в националния отбор на България.
Неговото кредо е "Красивите думи не са истински, истинските думи не са красиви".
 
Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската Централна Банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес и магистратура по икономическа политика в University College London.
Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към президента.

Кредото му е "Тестът за нашия прогрес не е в това дали прибавяме повече към богатството на тези, които имат много, а в това дали осигуряваме достатъчно за тези, които имат твърде малко.

Владимир Шейтанов е дипломат от кариерата, специализирал в Харвардския институт по международно развитие, Вашингтонския институт по международно право, Световната търговска организация – Женева, работил с УНКТАД, ИКАО, Комитета за космоса на ООН. Той е и  единственият чуждестранен адвокат пред Народния съд на полк. Муамар Кадафи, допуснат до защита на 5-те български медицински сестри в Либия по СПИН процеса в Либия през 2000-2002.

Гергана Пирозова е театровед и театрален критик. Двигател на каузите за съхраняването на българските театри и опазването на Борисовата градина. Кредото й е "Всяка унищожена културна институция е загубена битка за бъдещето на България!".

Еленко Божков е бил депутат в 7-ото ВНС и заместник председател на Комисията по енергетика
Бил е член на Съвета на Директорите на НЕК, главен секретар на Министерство на енергетиката, изпълнителен директор на Енергопроект.  Кредото му е "Песимизъм на разума, оптимизъм на волята".

Калоян Методиев е преподавал е различни политически дисциплини в СУ "Св. Климент Охридски" и ЮЗУ "Неофит Рилски".

Петър Воденски е работил в МВнР във всички кариерни дипломатически рангове от аташе до посланик, бил е началник на политическия кабинет на министъра при Станислав Даскалов и при Соломон Паси, както и директор на различни дирекции в Министерството.

Румен Гълъбинов е специализирал банков и застрахователен мениджмънт в Германия и Англия. Председател на Агенцията за застрахователен надзор, след което е зам.-председател на Комисията по финансов надзор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase