Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Червената шефка Корнелия Нинова иска да отстрани лидера на ПЕС Сергей Станишев и заради това за водач на евролистата е била избрана Елена Йончева, смята бившият председател на левицата Михаил Миков.

Още по темата

"Това е поредното отлюспване – процесът на болшевизация в партията, който е очевиден. От около 2 месеца е ясно, че председателят на ПЕС е нежелан в листата от Нинова и ръководството, въпреки желанието на голяма част от партийни членове и партийни организации“, коментира той пред Нова телевизия.

Според него много членове на Националния съвет са изразили основателни съмнения в начина, по който се проведе гласуването за водач на листата за изборите за ЕП.

За Йончева са гласували 95 от участниците в закрития пленум, а за другия претендент Сергей Станишев – 75.

"Нека имаме още нещо предвид. Поне 20 души – членове на НС, са в трудово-правни отношения с Нинова. Познайте те как ще гласуват? Не оспорвам гласуването. Въпросът е, че последните два месеца имаше явна тенденция за натиск за отстраняване на Станишев”, отсече Михаил Миков.

Стана ясно, че мотивът на Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро на БСП да издигнат непартиен кандидат за водаческото място е желанието да разширят подкрепата на предстоящите избори, а Йончева е лансирана като "борец срещу корупцията".

Засега не е известно на кое място в листата ще бъде Сергей Станишев, който също имаше много номинации от местните структури на БСП. По неофициална информация той е бил издигнат на 87% от местата, а зад кандидатурата му седят някои от ключовите преди лица на БСП като Георги Гергов, Михаил Миков - предишен лидер на лявата партия, Димитър Дъбов, Георги Пирински, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase