Снимка: архив, Reuters

Институцията БОРКОР, която преди година се вля в антикорупционната мегаагенция (КПКОНПИ), продължава да струва скъпо на данъкоплатците, без да е ясна ползата от нея.

Докато беше самостоятелен орган, центърът, създаден по концепция на германеца Ролф Шлотерер, съветник на българското правителство от 2009 до 2013 г., и Цветан Цветанов, не можа да докаже на данъкоплатците ползата от съществуването си и многомилионната си издръжка. Рекламата му, че е "комплексен кибернетичен модел за централно планиране и разработване на ефективно действащи мерки и системи от мерки срещу корупцията по стандарта за изпълнение на проекти на правителството на ФРГ V-Modell XT", се оказа куха, пише „Сега“.

В рамките на антикорупционната комисия служителите на бившия БОРКОР са зарязали кибернетичния модел и обикалят университети, училища и детски градини, за да внедряват антикорупционното обучение и възпитание на всички образователни нива. В резултат в УНСС вече е открита едногодишна магистратура „Противодействие на корупцията“.

Преговаря се с Министерството на образованието и науката за разширяване обхвата на антикорупционното обучение в програмите на началните и средните училища.

"Комисията стартира инициатива за въвеждане на антикорупционно обучение в предучилищните групи на детските градини. През декември 2018 г. се проведе първото пилотно представяне в две детски градини, където с използването на подходящо развитите педагогически ситуации се положиха основите на формиране на морални ценности като „самодисциплина“, „честност“, „почтеност“, „приятелство“ и етични норми", пише в годишния отчет на антикорупционната комисия. Целта била да се формира култура на нетолерантност към корупционното поведение сред младото поколение.

Бившите кадри на БОРКОР са се заели да създават „Антикорупционна библиотека“. Те дори са получили външно финансиране по три проекта на стойност над 430 000 лв. Анализирали са и 40 броя антикорупционни планове на министерствата и техните второстепенни разпоредители. Освен това били прочели 62 законопроекта, като излезли с бележки и предложения за наличието на корупционен риск.

В същото време парламентът не използва нито веднъж капацитета на Съвета по законодателството, в който влизат видни юристи с много по-голяма експертиза от бившите кадри на БОРКОР.

Не е ясно колко на брой са анализаторите на корупцията, но според доклада общата численост на комисията и на нейната администрация е 482 щатни бройки, като към 31 декември 2018 г. заетите са 319. Бюджетът й за 2018 г. е бил 6.22 млн. лв., като през май е удвоен с постановление на правителството на 12.77 млн. лв.

 

Коментари Напиши коментар

13

марш!

преди 2 месеца

С космически заплати, нулев резултат и похарченина вятъра пари на данъкоплатците!

12

Mi6osp

преди 2 месеца

В държавата където " Ало, Ваньо "е без реакция, борбата с корупцията е пародия с предизвестен край.

11

Анонимен

преди 2 месеца

Според мене просто се получила селекция на кадрите в БОРКОР отначало са се занимавали V-Modell XT и отдел за образование на децата (за наши хора), след това кадрите от V-Modell XT отдела са се ориентирали към IT Сектора и така е останал само втория отдел.Но не е редно да бъда закрит защото там са хората на важни хора.А няма кой да бачка сериозна работа.По принцип разпределението бачкатори без връзки и специални хора трябва да е равномерно разпределено , но понякога има и гафове като в случая.