Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов остана изненадан от решението на "Воля" да напусне парламента и коментира, че не знае какви са мотивите на партията на Веселин Марешки. Въпреки това обаче той настоя, че няма парламентарна криза и това няма да доведе до предсрочни избори.

Още по темата
По-рано днес от "Воля" обявиха решението си да напуснат Народното събрание, но не дадоха конкретна причина за това. Излизането на най-малката парламентарна група обаче повдигна въпроса за осигуряването на кворума, тъй като БСП от близо месец бойкотира работата на Народното събрание, а от ДПС не се регистрират в началото на пленарния ден. Управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти" пък имат общо 122 народни представители, като необходими за кворума са 121.

"ГЕРБ и "Обединени патриоти" имаме над 121 депутати. Това, което правим, е да работи парламентът", отсече Цветан Цветанов и добави, че ще осигуряват кворума като затегнат дисциплината в редиците на "Обединени патриоти" и ГЕРБ.

"В Холандия се крепи кворумът с един глас. По този начин холандският парламент работи, правителството работи успешно, както и българското", даде пример Цветанов. Той бе категоричен и че няма предпоставка за предсрочни избори, тъй като парламентът работи и страната е стабилна.

"Не обмисляме избори 2 в 1. Тази година планираме избори за европарламент и местни избори. 2020 г. планираме да е спокойна, без избори, за да може през 2021 г. да отидем на редовни парламентарни избори", отсече Цветанов.

Той коментира и предложението за орязването на депутатските заплати и обясни, че все още се търси решение за него, така че да не бъде в противоречие на правомощията на народния представител.

От своя страна Валери Симеонов, който именно предлага санкциите за неоснователните отсъствия на депутатите, заяви, че ще настоява предложението му да бъде обсъдено с ГЕРБ, тъй като хората очакват справедливост. "Как ще отсъстват от работа, а ще получават възнаграждение", възмути се той.

Симеонов коментира и че не е притеснен за осигуряването на кворума и бе категоричен, че парламентарна криза няма.

"За кворума не съм особено притеснен. Много ми е комфортно, когато БСП ги няма, приемат се законите с едно добро темпо. Какво значи парламентарна криза?! Парламентът работи ли - работи, добре ли работи - добре работи", отсече лидерът на НФСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase