Снимка: Instagram

Съпругата на президента Десислава Радева е допуснала грешка при целувката със словенския президент Борут Пахор и с жеста, с който след това изтрива следата от червило по бузата на своя домакин, смята Кристина Крънчева, експерт по протокол и корпоративен етикет.

Още по темата
Кадрите от посрещането на българския държавен глава и неговата съпруга в Словения бяха споделени  от самия словенски държавен глава, който се пошегува с неловката ситуация в Instagram.

"Въпрос - какво прави съпругата на българския президент по време на посрещането: а) бие ми шамар; б) благославя ме; в) изтрива червилото".

Малко по-късно публикува и видеото с верния отговор.

"Правилният отговор на въпроса от предишната публикация е: съпругата на българския президент изтрива следата от целувката си. Таня се опитва да ме скрие от камерите", написа Пахор в Instagram към видеото.

Въпреки шегата, неловката ситуация остава в историята като гаф на Десислава Радева.

"Целувките са съвсем нормално нещо между политиците. Въпросът е начинът, по който това се прави – всъщност те не се целуват, а само допират бузи", отбеляза Кристина Крънчева пред bTV.
 
Според  нея поведението на Радева изглежда като непознаване на етикета.

Експертът по протокол отбеляза също, че има и много червила, които не оставят следи.

Жестът с изтриването на червилото от бузата на словенския президент от страна на Радева пък е напълно недопустим, коментира Крънчева.

"Жестът е мил, когато става въпрос за дете в семейството, ако случайно баба му го целуне и му остави червило на бузките. Иначе е абсолютно недопустимо. Дори и да има следа, това е работа на протокола, който ще каже: "Избършете се". Протоколът е за това – да каже, че ви виси конец от сакото или че имате прах по обувките", подчерта тя.

Крънчева отбеляза, че правилното в случая е да не се прави нищо.

"Виждате и си  продължавате", коментира експертът.

Според нея с поста си в Instagram словенският президент "поема момента, за да излезе от ситуация г-жа Радева, което е много добър жест".

"Така са го посъветвали пиарите му. На видеото се вижда как е стъписан, след това вече се усмихва", изтъкна Крънчева.

Експертът по протокол посочи, че новият българския посланик в Индия Елеонора Димитрова, която връчи акредитивните си писма с българска носия, се е представила страхотно.

"Националната носия е най-официалното облекло, както и военната униформа", подчерта Крънчева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase