Снимка: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Азербайджан, където ще участва в Седмия глобален бакински форум, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

По време на посещението си в Баку премиерът Борисов ще се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основна тема на разговорите ще бъде енергетиката. България разглежда Азербайджан като основен източник за диверсификация на доставките на природен газ с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа.

Втората важна тема, която ще дискутират премиерът Борисов и президентът Алиев, е възможността за участие на Азербайджан в хъба "Балкан".

Отчитайки стратегическото енергийно партньорство между двете държави, българската страна визира Азербайджан като един от източниците на газ за хъба "Балкан" и предлага по-тясно сътрудничество по реализацията на този проект. Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на регионалния газов разпределителен център "Балкан", което е съфинансирано от ЕС.

По време на срещата си с президента Алиев, премиерът Борисов отново ще постави въпроса за включването на Азербайджан в газификацията на България за битови цели. Въпросът бе обсъждан в рамките на посещението на българския министър-председател в Баку през януари 2018 г.

Премиерът Борисов и президентът Алиев ще обсъдят още транспортната свързаност на България и Азербайджан, възползвайки се от геостратегическото разположение на нашите страни при изграждането на транспортна инфраструктура между Европа и Азия.

Коментари Напиши коментар

28

Дядо Йоцо

преди 4 месеца

Гледам, България бавно и полека се отърсва от руската опека.

27

Анонимен

преди 4 месеца

Понеже от ГЕРБ говорят постоянно за прозрачност, нека винаги с новината са такива посещения да се обявява и колко пари струват.

26

Анонимен

преди 4 месеца

ОЩЕ ЕДНА ЯЛОВА ЕКСКУРЗИЯ.
КОЛКО ЛИ СТРУВА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА?

Досега поне 10 пъти са ги договаряли тези транспортни и газови връдки, дори договори са подписвали.
Но нито хъб има, нито връмки. Ха.ха.ха