Снимка: Булфото, архив

България спаси своите евреи и това, което се отчита от международната общност, показва, че страната ни е една от най-толерантните, заяви Цветан Цветанов на шествие по повод Деня на спасението на българските евреи.

"76 години са достатъчно дълъг период, към който трябва винаги да се връщаме и да не допускаме това да се случи отново", заяви заместник-председателя на ГЕРБ.

"И през всичките тези години сме съхранили този дух – да бъдем заедно. Трябва да преодоляваме всяко едно популистко изказване, което би могло да създаде напрежение. За да може хората да не изповядват ценности, които не са свързани с толерантността", изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Днес тук са много посланици и политици – нека това да ни направи по-единни и да покажем, че сме заедно за България и за Европа", каза още той.

"На тази дата – Денят на спасението на български евреи, трябва да помним защо беше създаден ЕС – за да не се повтаря най-мрачният период от историята", коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Днес е една забележителна дата – една от най-светлите дати в световната история. Дата, на която особено се гордея с българския народ. Дата, която показва, че смелостта и хуманизмът могат да преборят силата и безразсъдството", заяви Захариева. По думите й на тази дата всички трябва да помним, да даваме пример и да не забравяме, че толкова години по-късно има прояви на антисемитизъм и религиозна и етническа омраза.

"На тази дата българският народ показа и даде пример на целия свят, че съюзник на Нацистка Германия показа, че смелостта, приятелството и добросъседството могат да спасят българските евреи", коментира външният министър.

"На тази дата освен смелостта, трябва да запомним безразсъдството и лудостта на народа. Да бъдем безкомпромисни с религиозната нетолерантност. На тази дата трябва да си припомним защо беше създаден ЕС – за да не се повтаря най-мрачният период от вековната история и за запазване на човешките права. И искам да кажа, че България ще бъде най-гласовитият член на ЕС за борба с омразата и антисемитизма", подчерта Екатерина Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase