Снимка: архив "Булфото"

Да се спират социалните плащания на тези, които взимат помощи, а демонстрират охолен живот, които са трайно безработни и не подобряват квалификацията си. Това предлагат "Обединени патриоти" с поправки в Закона за социално подпомагане.

Още по темата

Промените са част от мерките за реализирането на концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов за реална интеграция на ромските общности. С тях патриотите ще се борят срещу хората, които "работят социално слаби и безработни".

"Имаме огромна маса хора, които получават пари през Закона за социалното подпомагане. Те се отучват от труд и очакват държавата да издържа тях и тяхното потомство. С този закон предлагаме най-после държавата да въведе някакви изисквания към хората, които получават социални плащания", обясни Искрен Веселинов.

С поправките се предвижда трайно безработните, които получават помощи, да бъдат ежегодно оценявани, да им бъдат поставяни задачи в посока социализация, повишаване на квалификация и грамотност. Неизпълнението на тези задачи ще бъде основание за намаляване на помощите. Ежегодната оценка ще се прави от Агенцията за социално подпомагане и тя ще стъпва на критерии, които ще се утвърдят от министерството.

С промените се предвиждат и санкции за тези, които получават помощи, а демонстрират висок стандарт на живот. Затова се посочва конкретно и какво е недобросъвестно получени средства. Когато има такова нарушение, получателят ще трябва да върне помощите и те ще бъдат спирани.

"Всички знаем за сериозните цигански сватби с по 200, 300, 500 човека, които не съответстват на това, че човекът, който ги вдига, всъщност получава помощи", даде пример Александър Сиди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase