Общ преглед

От силния лев се оплакаха от руска страна на Българо-руския бизнес форум в областта на туризма, който се провежда в София.

Туристическият поток от Русия към България е спаднал, а причината е, че българският лев е привързан към еврото и за последните пет години виждаме сериозно укрепване на българската валута, обясни Максим Орешкин, министър на икономическото развитие на Русия.

Още по темата

По думите му по тази причана много руснаци си остават в Русия или отиват на почивка в Турция. Конкуренти по отношение на цените били също Кипър и Египет.

Според Орешкин трябва да се акцентира на уникалните особености на България и на факторите, които свързват двете ни страни, като близките културно-исторически връзки.

"Заради силния лев и спазването на финансовата дисциплина очакваме юли месец да ни поканят в чакалнята на еврозоната", контрира пък премиерът Бойко Борисов.

Борисов подчерта, че се гордеем с това, че имаме стабилна валута, здраво обвързана с еврото, което ни прави прогнозируеми за всички други бизнес сфери.

За да удържим обаче конкуренцията на съседите си Турция и Гърция, които дотират чартърните полети с организираните туристи, премиерът обеща помощ на туристическия бранш. Той определи конкуренцията като "даже коварна" на моменти.

С премиера на Русия Дмитрий Медведев снощи двамата разговаряли за ферибот Бургас- Новоросийск, за да се улеснят не само туристите, но и руснаците с втори дом у нас. Обсъждали и това с "дружни усилия" да повдигнем качеството на туризма.

Борисов обяви, че в 59 града имаме изнесени центрове за издаване на визи от 1 февруари, също с цел максимално да се улеснят туристите.

"За съжаление санкциите въздействат много, особено в селското стопанство, затова съм настоявал да се върнем на масата на преговорите", подчерта премиерът.

По думите му в условията на санкции и на изключително голямо напрежение в многополюсния свят, ние успяваме да поддъжаме доста добри прагматични работни отношения с Русия.

Не бива да се делим на русофили, русофоби, нека си гледаме нашите прагматични бълагарски интереси, призова Борисов.

Той разказа, че колегата му Медведев снимал сам с фотоапарат това, което му показвал от родните забележителности, а при Тракийското съкровище, най-старото обработено злато, възкликнал: "Още Китай не е имал писменост тогава!".

Борисов подчерта, че имаме какво да предложим на гостите си в сферата на историческия, културния, религиозния туризъм. Той акцентира и на сигурността за туристите.

"С руските специални служби, с българските полицейски, работим изключително активно още преди да започне сезонът и в момента по планинските курорти, за да обезпечаваме сигурността", посочи премиерът.

Борисов изтъкна, че в сферата на детския туризъм има изключителен пример с детския лагер в Камчия и ще се работи за разширяване на тази сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар