Снимка: Bulgaria ON AIR

Докато едни приветстваха посещението на руския премиер Дмитрий Медведев у нас, други се възпротивиха, а това отново показа яростното разделение на русофили и русофоби у нас. Историкът проф. Петър Стоянович коментира в студиото на "Денят ON AIR", че това е факт, но също така трябва да осъзнаем, че няма как България да бъде на страната и на едните, и на другите.

"Нашата история, в която винаги сме били освобождавани или завоювани, което е доста неприятно, винаги имаме една вътрешна опозиция за всичко това, което ни се прави отвън. Оттам са филите и фобите", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият министър на културата допълни още, че е много важно къде се разминават вътрешните разбирания на двата лагера в България днес и че никой не е защитил гледната точка, както и какво точно искаме от Русия.

"Искам да чуя тези, които защитават руската карта, да чуя защо. Те нямат аргументация. Тук не става въпрос за социалистическата идея. Всичко останало, което условно наричаме Запад, този Запад, от една страна ЕС, от друга САЩ - е бил избран от нас за нашето ново политическо семейство", посочи проф. Стоянович.

Историкът каза също, че в западния свят има също много противни черти, които не сме длъжни да приемем и няма лошо да кажем ясно, че не приемаме определени политики и практики от тези страни.

Коментари Напиши коментар

93

Анонимен

преди 2 години

Може ли да се общува с терористи,убийци превзимащи територии и обявяващи ги за техни,а бе ние с какво помним 10 ноември и за какво беше тази дата,не беше ли за освобождаване,сега пак ли ще връщаме сталинисткото време.Не балагодаря!

92

seira

преди 2 години

"ДРУГАРИ"!
"ГОСПОДА"!

ХАЙДЕ СТИГА ТОЛКОВА ЧУЖДОПОКЛОННИЧЕСТВО!!!

ИМА САМО ЕДНА СТРАНА - РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!

ИМАСАМО ЕДИН НАРОД - БЪЛГАРСКИЯ!

КОЙТО ЖИВЕЕ И РАБОТИ В ИНТЕРЕС НА Р БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ТОЙ НЕ Е НИТО РУСОФИЛ, НИТО РУСОФОБ, НИТО АМЕРИКАНОФИЛ, НИТО АМЕРИКАНОФОБ!!!

ИСТИНАТА Е ЧЕ "ЕВРОПА", ТОВА СМЕ НИЕ!!!

НАШАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ Е МНОГО ПО-СТАРА ОТ СЕГАШНАТА "ЗАПАДНО ЕВРОПЕЙСКА" ЦИВИЛИЗАЦИЯ!

НИЕ СМЕ МОСТА (ВРЪЗКАТА) МЕЖДУ ЕВРОПА И АЗИЯ, МЕЖДУ "СЕВЕРА" И "ЮГА"...

ФАКТ!

91

Анонимен

преди 2 години

Руснаците са близки по манталитет,език и вяра! Ако пообщувате със западно-европейци и руснаци веднага ще усетите кой ви е близък
.Русия е огромна като ресурси и пазар и има всички плюсове да подобрим отношенията си с тях!