Снимка: МС

България ясно заяви, че ще участва в газоразпределителния хъб "Балкан“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев, съобщи "Фокус".

"Доста теми се натрупаха в едни трудни времена. България като член на ЕС и НАТО имаше период, в който стокообменът ни с Русия намаля“, коментира той. "С дружни усилия успяхме да се справим в сферата на туризма - утре ще поставим въпроса да има ферибот Бургас – Новоросийск“, заяви Борисов.

Още по темата

От своя страна руският премиер Дмитрий Медведев потвърди, че за последната година стокообменът между България и Русия значително се е подобрил и това се дължи на активизираните контакти.

"За газоразпределителен хъб "Балкан“ много ясно сме артикулирали, че България ще участва в газопреноса, защото ни се полага. В момент, в който транзитната газ за Турция през България спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници, за да си напълним тръбите обратно“, посочи премиерът Борисов.

По думите му българското решение е ясно, съгласувано е с ЕК. "Така че както "Северен поток 1“ и "Северен поток 2“ се движат, така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд.куб.м от газовия хъб“, каза още Бойко Борисов и посочи, че България няма да се откаже от това свое предимство пред своите съседи – да има добра и модерна газопреносна система.

"Относно АЕЦ "Белене“ ситуацията е променена, след като загубихме години. Арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости, ние ги платихме кеш и сега България има увити в найлони ядрени реактори", каза още министър-председателят.

Бойко Борисов посочи, че капацитетът на нереализирания газопровод "Южен поток" е бил планиран да транзитира около 60 млрд. куб. метра газ годишно, докато продължението на "Турски поток" през България е планирано за около 16 млдр. куб. метра.

Руският премиер Дмитрий Медведев поздрави България по случай 141-годишнината от Освобождението от османско робство. Той добави, че тази година се отбелязват и 140 години от началото на дипломатическите отношения между Русия и България. Медведев заяви, че с българския премиер ще разговарят за някои икономически теми и проекти.

"Има към какво да се стремим, защото в последните години някои от числата за икономическото сътрудничество са добри, но други са по-лоши", заяви Дмитрий Медведев. Той изтъкна, че е хубаво, че е възстановена работата на междуправителствената комисия.

По думите му между България и Русия има някои съвместни по-големи проекти в енергетиката, газовата област и атомното сътрудничество. Освен това двете страни са свързани и чрез големия обем на туристическото сътрудничество.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase