`
Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 21.02.2019

Доказано: Злоупотреба с лични данни около референдума на Слави

Доказано на първа съдебна инстанция и без позволение, лични данни на български граждани са били използвани за регистриране на инициативен комитет за платено разяснение на кампанията около референдума на Слави Трифонов през 2016 година.

Софийският административен съд призна за виновни Петър Кичашки, в момента член на Комисията за защита от дискриминацията, и Борислав Цеков, който сега съветва по правните въпроси президента Румен Радев.
Още по темата


Управляващите призоваха държавния глава да освободи и двамата. Едно от засегнатите лица, чиито лични данни са били използвани неправомерно, е блогърът Светла Енчева. През 2016 г. тя открива ЕГН-то си на сайта на ЦИК.

"Цеков е декларирал, че аз лично съм се подписала пред него. По медиите пишеше, че в страницата на ЦИК можеше да се провери кой е взел участие в подписката за референдума на Слави Трифонов. Видях, че съм се подписала като подкрепяща референдума. Опулих се. Не искам да се злоупотребява с личните ми данни. Особено притеснително е, че след усвояването на пари с инициативни комитети, Петър Кичашки и Борислав Цеков бяха назначени от президента", отбеляза тя в студиото на "България сутрин".

"Официално жалби бяха подали 10 души за злоупотреба с личните им данни. Предполагам, че жалбите са повече. Бях приятно изненадана как държавата може да работи за мен, след като подадох жалба. Подкрепям ветото на президента за личните данни. В новата версия на закона за личните данни се посяга върху свободата на словото. Имайки съветник като Борислав Цеков президентът става уязвим", посочи още тя пред Bulgaria ON AIR.

 

Коментари Напиши коментар

53

Ddd

преди 1 година

Е тоя път управляващите, направо се оляха. Такива евтини трикове и бай Тошо не е разигравал.

52

Леле6677

преди 1 година

Нинова ко прайм сега другарко? Всички сте за бунището на историята.. Всички сте един дол дренки...

51

Само питам

преди 1 година

И ко праим ся?