Снимка: Булфото, архив

Парламентарната правна комисия отложи поредното обсъждане на поправки в Изборния кодекс, с които преференциите трябва да паднат на 7% за парламентарните и 5% за европейските избори.

Чака се държавният глава да издаде указа, с който да обнародва последните промени в кодекса, където нивата на преференциите са по-високи, или да ги върне с вето за поправка. Предложението за отлагане на обсъждането дойде от шефа на правната комисия Данаил Киролв от ГЕРБ.

Още по темата
Указът на държавния глава трябва да излезе до идния петък.

Тогава депутатите ще могат да се заемат с гласуване по въпроса за преференцията, за да я задържат на сегашните ниски нива.

Приетите миналата седмица от парламента де факто не са влезли в сила, поради което днес депутатите няма какво да гласуват.

До поредните промени в Изборния кодекс се стигна по разпореждане на премиера Бойко Борисов след недоволството на леви и десни срещу скока на прага за преференциите, който на практика ги обезсмисля.

Първоначално премиерът обяви, че от ГЕРБ са готови да подкрепят президентско вето на поправките в Изборния кодекс. Няколко часа по-късно обаче от партията решиха да внесат законопроект без да чакат държавния глава и обнародването на старите поправки в "Държавен вестник“.

Основният вносител на връщането на досегашните правила за преференциите е председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който ръководеше гласуването на депутатите от партията миналата седмица, но не присъстваше на срещата с премиера Бойко Борисов в понеделник.

След като спешно приеха обезсмислянето на преференциите, сега от ГЕРБ смятат в същия порядък да върнат старите правила.

Въпреки обрата по темата с преференциите от БСП обявиха, че няма да променят решението си за напускане на парламента, взето именно заради последните промени в изборните правила, срещу които социалистите бурно възнегодуваха. Освен връщане на преференциите и избор на нова ЦИК, левицата поиска да се ревизира и новото ограничение за обжалване на решения на избирателните комисии.

Обезсмислянето на преференцията чрез прекалено висок праг бе поискано от ДПС и прието миналата седмица с гласовете на ГЕРБ и НФСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase