Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Дори в словото си пред Паметника на Васил Левски президентът Румен Радев скастри правителството заради водената от него политика.
Още по темата
"Преди 146 г. тук на това място бе обесен Васил Левски. Оттогава близо век и половина на тази дата се явяваме на символичен рапорт пред паметника на Апостола, за да му кажем какво става с неговата и нашата България, какво става с чистата и святата Република, с братството без оглед на вяра и народност. Още ли народната работа стои над всичко или вече просто ѝ казваме политика?, коментира Радев.

Според него дори и малкото написано думи, които останаха след Васил Левски са достатъчни, за да разберем "какво мисли той за нашето време".

"В република, пише апостолът, всекиму ще се държи сметка за делата. Така ли е днес? Работим изцяло български и не искаме да се водим по никого извън българското, заявява Левски. Но така ли е днес? В бляновете си великият карловец вижда как хората избират свободно своите управници и в тази нова България всичко зависи от висшегласието. Днес и това право е обект на посегателство. Неслучайно пред османските власти Левски изрича едни горчиви думи: "И нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия", посочи президентът.

Радев допълни, че "портретите на Левски висят в много кабинети като икони в запусната черква, но вярата в Родината и волята за истина и правда са по-силни от всяко униние.

Освен държавния глава на възпонменателната церемония по повод 146 години от обесването на Апостола на свободата пред паметника му в столицата присъстваха и председателят на парламента Цвета Караянчева, патриарх Неофит, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Пред подвига на Апостола сведоха глава и десетки граждани, които носят българския трибагреник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар