Цветан Цветанов. Снимка: архив, Булфото

Между ГЕРБ и ДПС няма съглашателство, а политически консенсус по някои теми и допирни точки. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред Нова тв.

„Държим преференцията да остане, но когато искаш да участваш в политическия живот на страната, има консенсус, който трябва да бъде постигнат. Това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участват в решаването и пренареждането на листите“, обясни той.

Още по темата

„В политиката невинаги можеш да поставяш ултиматум. Обвиненията, когато се правят към ГЕРБ, че вървим към тоталитарен режим, точно това са моментите, когато трябва да припомним тези грешни твърдения, които някои ги лансира в публичното пространство“, заяви Цветанов.

„Най-лесно е да кажем, не, това е червена линия, която ние не можем да преминем, това означава, че БСП и ДПС, както и други биха се появили в подкрепа на техните усилия за прекратяване работата на 44-то Народно събрание и влизане в политически хаос“, съобщи той.

„Когато някой излиза и говори - ГЕРБ и ДПС имат съглашателство – да, има по някои теми, по които намираме политически консенсус и допирни точки“, отбеляза зам.-председателя на ГЕРБ.

Като пример той даде подкрепата на ДПС за закупуване на нов изтребител F-16. „Това не е съглашателство, а утвърждаване на евроатлантическите приоритети и ценности и изграждане на оперативни способности на българската армия, съвместими със стандартите на НАТО“, подчерта Цветанов.

С измененията в Изборния кодекс не сме променили абсолютно нищо във възможността българските граждани да упражнят конституционното си право да гласуват, заяви още Цветанов.

„Направихме решение, с което не сме ограничили възможността на българските граждани да отидат и да упражнят конституционното си право да гласуват. Преференцията остава. В България има политически системи за гласуване и това е пропорционалната система. Ако имаме смесена пропорционална система и мажоритарна, тогава може да го водим този въпрос“, изтъкна той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase