Снимка: Bulgaria ON AIR

Нова бюлетина ще имаме за евровота, като ЦИК ще представи как точно ще изглежда тя около месец преди изборите. Самата комисия няма да се сменя, въпреки че мандатът ѝ изтече. Знае се обаче, че номерата на партиите в самата бюлетина ще останат - ще започват от 1 и ще са толкова, колкото са кандидатите на въпросния избор.

Още по темата
Номерата на преференциите ще започват от 100 нагоре. Повече са и гласовете, които са необходими на определен кандидат за преференция и минаване напред в листата. Депутатите решиха още, че след местния вот през есента избори да се провеждат вече само с машинно гласуване.

Политологът Петър Чолаков коментира в студиото на "България сутрин", че с гласуването на промените в Изборния кодекс снощи, ДПС отново е доказала, че е част от управляващото мнозинство.

"Българските граждани разпознават преференцията като много важен демократичен инструмент. С вчерашното окончателно гласуване в Народното събрание, този инструмент беше умъртвен, остава проформа", категоричен беше той.

Колегата му Цветанка Андреева пък добави, че когато властта отнема права на гражданите, какъвто според нея е този случай, за това няма оправдание. "В случая статуквото гарантира себе си. В това число аз включвам и БСП", настоя тя пред Bulgaria ON AIR.

Политолозите бяха категорични, че промените в изборните правила помагат на партиите, в които липсва демокрацията вътре в тях и всичко се решава от лидера. По този начин сега е гарантирано, че няма как преференциите да разбъркат вече наредените партийни листи.

Андреева допълни още, че сега всички граждани, които желаеха мажоритарни избори, ще се отдръпнат още повече от избирателните секции и няма да гласуват.

"Остава едно голямо мнозинство, което все повече ще се радикализира към цялата партийна система и това ще доведе не само до недоверие към институциите, а легитимността на цялата система ще пострада", категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase