Снимка: Булфото

След бурни дебати по Изборния кодекс, довели до свикване на извънредно заседание на правната комисия, управляващите направиха изненадващ завой по отношение на машинното гласуване. С последните поправки депутатите решиха след местния вот през есента, избори да се провеждат вече само с машинно гласуване, като предложението за това дойде от ДПС.

Още по темата
Мнозинството се отказа и от предложението си да се обявяват резултати от социологически проучвания в изборния ден.

С направените поправки депутатите записаха на предстоящите европейски избори да има машини за гласуване в най-малко 3000 избирателни секции за евровота, а на изборите за кметове и общински съветници - в най-малко 6000 избирателни секции. След провеждането на тези избори през октомври, машините пък изцяло ще заменят хартиените бюлетини. Няма да има машинен вот само в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели, в подвижните избирателни секции, в болниците, затворите и секциите в чужбина.

Окончателните промени за машинния вот се очаква да бъдат гласувани в пленарната зала по-късно днес.

Управляващите се отказаха изненадващо и от предложението си вече да могат да се публикуват резултатите от социологическите проучвания в изборния ден. Така те оттеглиха текстовете и на практика забраната за публикуване на данни остава.

Мнозинството записа и поправка, с която ЦИК ще се задължи да приеме пътна карта за експерименталното въвеждане на електронно гласуване до края на март 2020 г.

Поводът за прекъсването на пленарното заседание стана спорът за предложенията на левицата да се създаде публичен регистър на избирателя. Затова шефът на правната комисия Данаил Кирилов предложи да се свика извънредно заседание на правната комисия, на което да се обсъдят тези текстове, както и други предложения.

По време на извънредното заседание обаче от БСП поискаха да се разгледат и всички други спорни текстове в Изборния кодекс като преференциалния вот и начина на обжалване, а не само предложените от Данаил Кирилов.

Мнозинството обаче не се съгласи и червената опозиция реши да бойкотира и напусне заседанието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase