Снимка: Bulgaria ON AIR

Дипломатическата въртележка е в ход, но оборотите ѝ създават напрежение. Бившият служебен премиер Марин Райков сменя посолството в Рим с това в Лондон, бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова пък отива в мисията ни в Тел Авив. Президент и правителство все още спорят за представителя ни в Париж.

Миналата година от Българското дипломатическо дружество предупредиха, че преназначаването на посланици противоречи на закона и че политическата квота се превишава.

Още по темата


"Вече са постигнати договорките, в момента тече съгласувателна процедура между Президентството и Външното министерство. За Райков и Бъчварова е постигнато съгласие", обяви журналистът Валерия Велева в "България сутрин".

Според нея законът между два мандата да има две години престой в България не се спазва за около десетима посланици. Проблемът е защо президентът се е съгласи да издава укази в нарушение на закона, коментира тя.

По думите й Марин Райков е кандидатура на Президентството, а Румяна Бъчварова - на премиера. Велева е на мнение, че при президента Радев има разминаване между думи и дела.

"Единствената думичка е "безпринципност", подчерта Валерия Велева.

"Ако се потвърди информация на г-жа Велева, ще мога да говоря за договорка, която е доста безпринципна. Щом не им харесва законът, нека го променят", коментира журналистът Велизар Енчев пред Bulgaria ON AIR.

Той окачестви като високи професионалните умения на посланиците ни Марин Райков и Ради Найденов.

"Но ние говорим за законност и морал. Тук има жестока колизия между професионализма и законността. Като служебен премиер Райков бе доста активен по спиране на проектите "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Не е работа на служебното правителство да се занимава с такива стратегически проекти", каза още Енчев.

"Още едно назначение, което е скандално, е на Димитър Абаджиев в Саудитска Арабия. Къде е Словения, къде е Саудитска Арабия", настоя журналистът.

Коментари Напиши коментар

10

Гичка, кадровичка

преди 2 години

Четете закона! Изискването за 2 години престой в България се отнася само до редовите дипломати, но не и за посланиците. Всички държави изпращат най-добрите си посланици на мандати от една столица в друга.Дипл. дружество, съставено от ДС пенсионери-интриганти, роптае за Райков, но мълчи за преназначаването на Плугчиева и Червеняков? Бойко Коцев стоя 13 г. навън. Ради Найденов за 14 г. от 2005 г. насам има само 14 месеца престой в България. Богдан Коларов прелетя от Дубай направо в Абу Даби.

9

CD

преди 2 години

До Анонимен 5 и 6Имаме много добри дипломати, но от кариерата. Само че те не достигат ранга "посланик", ако нямат политическа подкрепа от някоя партия. А и многобройните калинки - политически назначения, създават впечатлението, че дипломацията ни е зле...

8

Анонимен

преди 2 години

Всеки с някакви "заслуги" против българския народ го пращат посланик, или на добре заплатена службица в Брюксел.От удобните си места усърдно продължават да работят против българите.Срам за всички нарекли се "политици"у нас.