Снимка: Архив, Булфото

Президентът Румен Радев е дал съгласието си шефката на кабинета на премиера Бойко Борисов и бивш вицепремиер и вътрешен министър Румяна Бъчварова да е новият български посланик в Израел, пише "24 часа".

Бъчварова бе един от препъникамъните в продължилото над половин година съгласуване между правителството и държавния глава на новите посланически назначения.

Още по темата

Шефката на кабинета на министър-председателя ще замени в Тел Авив Димитър Михайлов.

В края на миналата седмица от президентството обявиха, че са дали съгласието си и за нов посланик в Лондон, но без да посочват името му. Това трябва да е бившият ни първи дипломат в Париж и Рим и служебен премиер през 2013 г. Марин Райков.

Вече е договорено и преместването на посланика ни в Берлин Ради Найденов в Швейцария. Той е кандидатура на президента Радев като бе и служебен външен министър през 2017 г. в кабинета на Огнян Герджиков. Новата ни посланичка в Берлин Елена Щекерлетова застъпи на поста си в понеделник.

Повече от половин година президентът Румен Радев блокираше въртележката на посланиците, тъй като бе несъгласен с предложенията на правителството. Главното му възражение е срещу предложението за Париж да замине зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк като държавният глава иска да наложи Петко Драганов.

В края на миналата седмица обаче външната министърка Екатерина Захариева направи публична забележка на Радев, че бави посланиците, въпреки че правителството скоростно се е съгласило да прати в Москва неговия кандидат Атанас Кръстин.

Заради забавената ротация България остана без посланик в Лондон в разгара на Брекзит. Досегашният Константин Димитров се прибра в България, а новият едва ли ще успее да замине преди 30 март, когато Великобритания ще напусне ЕС.

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 4 месеца

Недоразумението Румяна Бъчварова отдавна трябваше да е излязло от политиката и да работи това което е завършила.Никой не гласува за нея на последните избори защото е провал като депутат и министър-а ГЕРБ я праща за награда посланик в Израел.Отвращават ме всички парии.

55

A

преди 4 месеца

До Анонимен 1 Не спят. Отиват посланници в Израел. Малко са се баданосали в светло синьа, ама нейсе. Важно е да вирви далаврата. После могат да се облеят и с лайнен цвят, когато дойде власт с такав цвят. Да живее далаверата. (не че на са лайнени)

54

A

преди 4 месеца

До Анонимен 13
А не така. Виновни са руските хакери.