Снимка: Bulgaria ON AIR

Има ли връзка между случая "Скрипал" и натравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев? Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди част от разкритията в британските медии, които говорят за употреба на химическо оръжие в България.

Българското разследване също е установило присъствието на лицето "Федотов" в страната ни по време да отравянето на Гебрев. Самият той запазва мълчание до приключване на разследването, но в писмо до главния прокурор казва, че има основание да счита, че случилото се с него има нещо общо със "Скрипал".

Още по темата

"Не мога да свържа фактите в някаква логическа верига между случая "Скрипал" и станалото с Емилиян Гебрев. Няма посочен руски агент, има някакво име. Когато той е бил в България, във Великобритания нищо още не се е случило. Сега изведнъж се говори за новичок. Нарушен е оперативният процес – когато се съберат определени данни, те се подлагат на анализ, спрямо който се изграждат съждения. Обвиняващите си противоречат един на друг", посочи експертът по национална сигурност и бивш разузнавач проф. Димитър Иванов.

"Лоша постановка, лоша драматургия, липсва режисура. Изведнъж актьорите се появяват на сцената и започват да бъркат репликите си, противоречат си, а публиката изпада в недоумение", описа ситуацията с българския новичок разузнавачът.

Според госта на "България сутрин" въпросът е какъв е смисълът от тази постановка.

"Геополитически. Светът се променя. Всеки се бори за зона на влияние. Никого не можем да посочваме за враг – ние нямаме интерес от това. Постановката е самодейна – режисьорът ѝ не се вижда. Цялата тази драма не е нито в полза на САЩ, нито на Русия. Тя е елементарна. Господин Гебрев нищо не е казал. Той преди 4 години е подал сигнал. Неговият случай не е геополитика, а бизнес конфликт. Нямаме бойно отровно вещество. Този скандал ще си отмине", категоричен е експертът. 

Според проф. Иванов в случая с Гебрев става дума за това с танк да се убива муха.

"Няма логика в тези действия. Всеки може да пусне безумна версия за себе си", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Случаят с Гебрев бе коментиран вчера от посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс на среща в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов, с вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров.

"Имахме много ползотворна среща и дискутирахме предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев", обясни Хопкинс и допълни, че няма как да бъдат разкрити подробности.

"Заподозреният за случая "Скрипал" руски агент с псевдонима "Федотов" е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев", потвърди главният прокурор Сотир Цацаров. Той бе категоричен, че внушенията за бездействие по разследването и за това, че случаят, едва ли не, е оставен настрани от Прокуратурата не отговарят на истината.

Той припомни, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая "Скрипал".

"Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. Първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият, който е с псевдоним „Сергей Федотов“, обаче е влизал в България три пъти – със самолет на 5 февруари 2015 г. влиза излиза на 22 февруари 2015 г. На 24 април 2015 г. влиза със самолет от „Летище Бургас“ и я напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през "Летище София", като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия“, обясни след срещата Цацаров.

Руският посланик Анатолий Макаров вече определи като абсурдни твърденията за връзка на Русия с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през април 2015 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase