Снимка: Булфото, архив

Общинските болници успяха да се преборят за повече пари през тази година. Това стана на среща на Сдружението на общинските болници с ресорния министър Кирил Ананиев, на която присъстваха и премиерът Бойко Борисов, вицето Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.

Още по темата
"Постигнахме съгласие по отношение на допълнителното финансиране от здравното министерство за разходи за заплати през тази година. То ще бъде 30 млн. лева, от които 18 млн. лева за общинските болници и 12 млн. лева за областните болници", обобщи  Ананиев след разговора.

Според него с допълнителното финансиране заплатите на работещите медици в общинските лечебни заведение ще могат да се увеличат с 25 до 40%.

"През настоящата година ще се ползват и още допълнителни средства, тъй като им допълнително увеличение в бюджета на здравното министерство и на касата от новия държавен бюджет. С тях общото увеличение е 66 млн. лв., от които 28 млн. лв. ще са за общинските и 38 млн. лв. за областните болници", допълни той.

Според Ананиев областните и общинските болници имат сходни проблеми - финансови и свързани с персонала, които напука заради ниски заплати.

"Освен финансовото подпомагане ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на лечебни заведения, които изпълняват дейности по спешност и са единствени за определен регион", обясни още Ананиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase