Снимка: Булфото

В Европейския съюз има големи проблеми и той е в капан, от който, за съжаление, трудно може да излезе, защото проблемът трябва да се реши от тези, които са го създали. Това обяви  президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов при откриването на десетия конгрес на организацията.

Синдикалният лидер посочи, че организацията ще призове всички български граждани да гласуват на предстоящите евроизбори и самата КТ "Подкрепа" може да издигне свой кандидат.

През последните години бяха загърбени принципите на обединена и социална Европа, каза още Манолов. По думите му основните проблеми в страната ни са енергетиката, образованието и отношенията между труда и капитала.

Българската енергетика е изправена пред угрозата да бъде унищожена, предупреди президентът, визирайки добива и преработка на въглища. "Опазването на околната среда е много важно, но на първо място трябва да се поставят интересите на хората. Ние ще пазим комплекса "Марица Изток ", докато той може да работи, защото там се произвежда 100 процента българска енергия", подчерта той, цитиран от БТА.

Според него трябва да се промени системата на образованието, защото формулата "парите следват ученика показа своята пагубна сила". "Не е достатъчно да се увеличат само заплатите на учителите, трябва да им дадем сила и увереност. Не може дефицитите в семейството да бъдат прехвърлени в училищата", посочи той.

Манолов отчете още, че КТ "Подкрепа" ще се съпротивлява на неефективните форми на заетост, каквито например според него са т. нар. нулеви трудови договори. Трябва да въведем баланс на труда и капитала, защото трудът беше избутан в дъното на обществените взаимоотношения, каза Димитър Манолов.

Президентът Румен Радев бе гост на конференцията на синдиката и изнесе приветствие към участниците в конгреса. "Създателите на вашата конфедерация не бяха просто шепа хора, които прегърнаха каузата да отстояват човешките права, те заложиха във вашата организация важни непреходни човешки ценности и затова днес тя съществува", отбеляза държавният глава.

"Конфедерацията се превърна в символ на експерт в този социален диалог с изпълнителната власт и работодателите, нещо критично важно за нашето общество. Високият авторитет на организацията се дължи както на членовете, така и на ръководството й, което отстоява ясни и национално значими каузи", посочи президентът.

"Всички виждаме, че България, Европа и светът се променят все по-динамично. Глобализмът и неолибералният модел, макар и с огромна съпротива, отстъпват място пред икономическия патриотизъм", каза Радев и допълни: "Но правата на трудещите се се нуждаят от защита при всеки икономически модел".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase