По-бързо сближаване на доходите у нас с тези на напредналите партньори от ЕС е посочено като основно политическо предизвикателство в доклад на редовната мисия на МВФ.

"В част от заключенията си те отбелязват, че икономическите резултати в България продължават да бъдат стабилни. Очаква се икономическият растеж да достигне 3.2% през 2018 г., безработицата да спадне до близо 5%, а текущата сметка да регистрира пореден значителен излишък. Перспективите за 2019 г. са сходни", написа премиерът Бойко Борисов във Facebook по този повод.

В доклада също се отбелязва постигнатият напредък в реформите по Механизма за сътрудничество и проверка, включително чрез създаването на единна комисия за борба с корупцията и засилване на независимостта между съдиите и прокурорите.

От МВФ отбелязват още, че устойчивите реформи в образованието и здравеопазването и за преодоляване на затрудненията на пазара на труда ще спомогнат за забавяне на емиграцията и ще стимулират растежа на производителността.

От Фонда подкрепят мерките на правителството и смятат, че по-нататъшни усилия са необходими за укрепване на събираемостта на приходите. Съветваме да бъде направена оценка на капацитета на приходната администрация с цел разработване на цялостна стратегия за подобряване на ефикасността, пише в доклада.

"Има потенциал за повишаване на ефикасността на разходването на публични средства, особено по отношение на управлението на публичните инвестиции, предвид възприятието за изоставане по отношение на качеството на публичната инфраструктура в няколко области. За тази цел нашият съвет е да се разработят насоки за оценка на проекти и на критерии за избор на инвестиционни проекти, финансирани с национални средства", посочват още от МВФ.

Според емисарите има възможност за подобряване на системата на обществено здравеопазване, включително по отношение на покритието и ефикасността на разходването на средства.

"Здравеопазването е скъпоструващо на фона на резултатите, които постига, а доплащанията от страна на пациентите остават високи. Правителството предприема стъпки за повишаване на ефикасността при разходването на публични средства, които включват план за оптимизация на разходите за лекарства и въвеждането на електронно здравеопазване. В този контекст, ние считаме, че са необходими по-нататъшни усилия за укрепване на системата на доболничната помощ и профилактиката", посочват от МВФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase