Архив: Булфото

Софийският университет няма да се занимава с издръжката на болница "Лозенец". Това увери здравният министър Кирил Ананиев в отговор на притесненията за финансовото състояние на лечебното заведение и въпроса кой ще плати просрочените му задължения.

Днес парламентът прие бившата вече правителствена болница да не е второстепенен разпоредител с пари от бюджета на Министерски съвет и да стане еднолично акционерно дружество – Многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец". Парламентът реши още, че лечебното заведение ще продължи да осъществява дейностите по обучението на студенти и специализанти въз основа на определената на болница "Лозенец" акредитационна оценка.

Още по темата
Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че в края на годината правителството е отпуснало 23 млн. допълнително за погасяването на дълговете на болницата, които са били общо 36 млн. За останалите 13 млн. ръководството на болницата е направило разсрочване и погасителен план с кредиторите.

По думите на Ананиев болницата ще се издържа, както всяка друга - от дейностите, които извършва.

"Софийският университет няма да се занимава с издръжката на болницата. Още повече, че болницата си е самостоятелно юридическо лице, което ще стане търговско дружество и от дейността ще се издължат сумите", каза Ананиев.

Той добави и че ще се срещнат с ректора на Софийския университет, за да изготвят проект на договор, който урежда отношенията между здравното министрество и учебното заведение, за да се разсеят "съмненията, че СУ ще стане заложник на болница "Лозенец".

Според финансовия министър Владислав Горанов на болница "Лозенец" трябва да се гледа като на всяко едно лечебно заведение и тя ще се издържа от дейността си.

"Ако няма устойчив модел на финансиране на болница "Лозенец", тя трудно ще продължи да съществува в сегашния си вид", каза Горанов и уточни, че ако държавата предостави допълнителни средства за лечебното заведение, то това трябва да е разписано ясно и конкретно по каква причина се прави.
 

Коментари Напиши коментар

8

Лоенец

преди 2 години

Да сложат решетки и 24ч. охрана, за да не избяга някой, докато се прави на болен, когато тече разследване. И в мазето да направят стая за мъчения ( т.е. за разпити ).

7

Анонимен

преди 2 години

АБЕ ТОЗИ ЗАЩО МИ ПРИЛИЧА НА СИНА НА ЮДА - ОНАН

6

Анонимен

преди 2 години

Герберасти безхаберни, всичко разрушихте за десет години в България. Срината държавност, сринато здравеопазване, обезлюдяване, бягство на инвеститори, но за сметка на това процъфтяващи корупция и кражби и беден народ.