Снимка: Bulgaria ON AIR

"Едно откъснато доказателство не може никога да бъде достатъчно, за да се направи даден извод. Трябва да се направи прочит на всички доказателства", посочи адвокат Марин Марковски пред Bulgaria ON AIR по повод аферата "Ало, Банов съм".

Още по темата


Припомняме, че на записи, които депутатът от БСП Елена Йончева показа, се чува как министърът на културата Боил Банов търси начин да спести 700 000 лева на фирма, забавила изпълнението по проекта "Антична Сердика".

Прокуратурата вече е назначила експертиза, която ще установи как са направени записите, дали това е гласът на министър Банов и дали са минавали през техническа обработка. Едва след това ще могат да се превърнат в доказателства в съда, заяви говорителят на главния прокурор.

"Съдържанието на записа може да бъде манипулирано. Съвременната техника позволява това безапелационно. Един опитен изпълнител може да направи текст от различни изречения и всичко да звучи правдоподобно", обясни адвокар Марковски за зрителите на "България сутрин".

По думите му няма законова забрана записът да бъде включен в делото, но гражданският процес работи повече с документи и аудиозаписът не може да бъде приет като доказателство. Когато става въпрос за наказателн процес, тогава този запис може да бъде доказателство, отбеляза адвокатът.

"Понякога има съвпадение на тембъра. Само ДНК експертизата установява абсолютна идентичност. Засега техниката не е достатъчно развита, за да се докаже 100% идентичност", поясни Марин Марковски.

 

Коментари Напиши коментар

100

99%ов Българин

преди 2 години

Държавата изпростя. Трудът оправя. Време е да се Герой да отидат малко на трудовия фронт.

99

БиБи

преди 2 години

Не съм сигурен в това, което казва уважаваният г-н Марковски. Манипулиране на записа не може да се прави, защото то ще бъде уловено по различно разстояние между реперите на лентата. За тембъра на говорещия: звуков анализ може да се направи в ТУ - София и поне в две частни лаборатории. Анализ на разговора на премиера с н-ка на служба Митници по скандала Мишо бирата беше направен във ВБр и впоследствие се доказа, че може да се направи такъв и в БГ. Така че опасенията на г-н Марковски са излишни.

98

Гербераст - комунист

преди 2 години

Тези записи ще изчезнат от автомобила на някой експерт, както изчезна навремето едно тефтерче..............