Снимка: Булфото

СДС поиска създаване на двукамерен парламент у нас със 182 народни представители, стана ясно от думите на  председателя на партията Румен Христов.

По думите му има няколко стъпки, чрез които може да се отговори на зададените въпроси от протестиращите граждани за промяна на политическия модел в България.

"Има няколко стъпки според нас – промени в Конституцията, мерки за ускорен растеж на икономиката и инвестициите, справедлив изборен процес, върховенство на закона и правосъдна реформа. Надяваме се, че това са само няколко от важните стъпки за промяна в модела на управление на България", посочи Христов, цитиран от "Фокус".

Според него въпросът е как да се засили ролята на гражданите в управлението и да се гарантира по-добро управление на страната.

"Смятаме, че трябва да се разпусне Великото народно събрание, да се създаде двукамерен парламент – да се намали броят на депутатите на 182 - 120 души в долната камера, а в горната – 62 души, като мандатът на горната да е пет години, а на долната - четири. Смятаме, че президентът трябва да бъде избиран от 2/3 от Народното събрание, като длъжността вицепрезидент да отпадне", посочи Христов и уточни идеята си - или президентът да има повече правомощия, или да се избира от двете камари на парламента. Според СДС длъжността вицепрезидент трябва да отпадне.

"Конституцията трябва да бъде променена с цел намаляване броя на общините. Държим за промяна и в насока финансова децентрализация и оставане на част от данъците в общините с цел нуждите на гражданите, а не на кметовете", каза още той.

Христо посочи още, че СДС предлага и изборът на главен прокурор да става с 2/3 от двете камери на парламента.

Ръководството на СДС коментира и предстоящия евровот през май.

"За евроизборите сме търсени от формации с център "дясно". За нас това трябва да бъде коалиция, в която влизат категорични проевропейци - хора, които смятат, че мястото на България е в Европейският съюз. Но това не е бърз процес, има време, предстоят разговори. За мен най-идейната коалиция е с представители на "Демократична България", но това не означава, че другите формации, които са ни потърсили, няма да разговарят с нас, уточни Румен Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase