Снимка: Bulgaria ON AIR.

Видео 17.01.2019

Глас от ВМРО: Голяма част от ромите у нас се интегрират

Ромска интеграция или дезинтеграция? 33-годишният Валентин Димов, който беше пребит от двама роми в пловдивското село Войводиново, беше изписан от болницата.

Младият командос постъпи в лечебното заведение със счупена лява скула. След успешна операция той вече е вкъщи и се възстановява.

"Въпреки опитът да се породи етническо напрежение след случилото се, не мисля, че ще се стигне до там. По-голяма част от ромите у нас не приемат подобни действия, извършени от тяхната общност. Когато живееш в гето обаче, тръгне ли един, тръгват всички", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ВМРО Александър Сабанов.

Инцидентът във Войводиново предизвика недоволството на жителите на селото. Те излязоха на няколко последвателни протеста с искания за адекватни и справедливи наказания на нападателите роми, както и за разчистване на селото от незаконните постройки и незаконно пребиваващите. Към протестите на хората се присъединиха и стотици военнослужещи.

Двамата братя роми, пребили командоса, са в ареста. Ако бъдат признати за виновни, ги грози затвор до 3 години за по-малкия, който е непълнолетен и до 10 години за по-големия.

"Не бива да поставяме всички под общ знаменател обаче. Има много роми в България, които се интегрират в обществото. Аз съм родом от Силистра, където живеем мирно и спокойно хора от различни етноси. Имам приятели роми, които са съвестни граждани, плащат си данъците, живеят в изрядни узаконени къщи", подчерта още Александър Сабанов пред Bulgaria ON AIR.
 

Коментари Напиши коментар

9

Вярно

преди 5 месеца

Наистина няма да се стигне до етническо напрежение, ама то е въпреки вас. Има по-отговорни партии от вашата...

8

До 25

преди 5 месеца

Първо виж дали не са гласували за тези, за които и ти си гласувал, па тогава говори...

7

Анонимен

преди 5 месеца

Не говорят български, живеят на помощи, не плащат данъци, не учат, не работят, крадът, мразят българите въпреки че живеят с техните пари. Думата интеграция тук не може и да се споменава.